Pay it forward

Heja Citymail.

Kom just hem med tung matkasse. Gick över gården. Inte så fort, kanske. Ut ur andra porten ångar en yngling från CityMail. Kastar en blick på den åldriga damen och sätter upp farten för att hinna före henne och lägga rabarber på hissen i gårdshuset dit vi båda ska.

Jag kommer in just som han ska slå igen hissdörren. ”Hallå!” ropar jag, som har lite ont och är trött och bor högst upp. Men icke. Yngligen försvinner just som jag kommer runt hörnet. Han rycker på axlarna åt mig genom glasrutan.

Hela tiden medan jag väntar på att hissaskrället ska komma ner igen hör jag honom rusa utför trappor och smälla i brevinkast. Han hinner ner just som jag står där med hissdörren i handen.

”Det var inte meningen”, säger han.
”Inte meningen? Du sprang ju före för att hinna ta hissen”, säger jag.
”Du gick ju så långsamt!” säger han och härmar mig. ”Du gick ju SÅ HÄR!”

Jag går in i hissen, men han rycker upp dörren, ser hotfull ut och börjar skrika. ”Jag går ju på TID! Typiskt elaka människor!” Jag skriker tillbaka, ett tag rädd att han ska smälla till mig. Han sliter upp dörren flera gånger, lutar sig fram och vrålar, och hans verkliga trumfkort blir Skymfen framför Andra: ”Typiskt jävla gamla käringar!”

Så det hade han tid med i alla fall. Istället för att stanna och hålla upp dörren för den jävla gamla kärringen (det är verkligen orättvist mot alla som går på TID att vi ska lufsa runt på gatorna och finnas. Vi kan gott vänta!)

Inte vet jag vad som åt honom. Gräl med tjejen, obetalda räkningar? Jag vet vad som åt mig (barnen brydde sig inte om mig på mors dag. Jag vet, sånt är tabu att nämna, man ska hålla god min, men nu gör jag det i alla fall). Jag åkte upp och började fånigt nog gråta. Skratta hade varit bättre, för vad hade denna grabb och jag med varann att göra, egentligen? Platt intet. Skepp som mötas i farstun. (Han kanske är arg på SIN mamma?)

Men man kan ju undra varför ”gammal kärring” är det mest lågtstående, föraktfulla epitetet? Det finns egentligen ingen manlig motsvarighet, lika lite som till ”borgarkärring”. Även vänstern, när den ska skälla på kapitalism och överklassmentalitet, måste hitta ett kvinnligt skällsord för att riktigt markera sin avsky!

Huff. OK. Nu är det över. Nu är jag mig själv igen.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

19 reaktioner till “Pay it forward”

 1. Amatörpsykologberts utlåtande: Grabben reagerade sådär, för att han egentligen upplevde frustration och besvikelse över att han inte gjorde som han blivit uppfostrad. Alltså är det synd om honom. Uj uj…. stackars pojke.

  😉

  Gilla

 2. Jag tror Bert har en poäng. Killen jobbar under tidspress och måste säkert armbåga sig fram varje dag varvid folk beklagar sig över honom.

  För övrigt är väl ”gammal kärring” inte mycket att komma med nuförtiden. Nu är det ”hora”, ”bögjävel” och ännu värre grejer som jag inte kan förmå mig att citera här.

  Gilla

 3. Amatörpsykologen i mig kan hitta en uppsjö betydligt mer nedsättande förklaringar till hans beteende (han är kanske fattigt utrustad? det skulle nog Freud trott, åtminstone) men nöjer mig med att på alla unga (nåja) mäns vägnar be om ursäkt.

  Gilla

 4. Gubbjävel brukar väl funka ganska bra tycker jag – även till ynglingar och kvinnor… 😉 Men du har helt rätt i att det finns egentligen ingen manlig motsvarighet och alltid är det kvinnliga skällsordet både värre och mer använt… Varför, varför, varför?!

  Gilla

 5. Åh Annika, usch så hemskt! Det borde inte gå ostraffat och det finns ingen ursäkt fÖr sådant uppfÖrande.

  Här får du en länk som kanske piggar upp lite. Den visar the Zimmers, en grupp äldre som ‘slagit tillbaka’ mot de som behandlar äldre människor som av noll värde. Det har de gjort genom att spela in the Who’s ” My Generation ” i Abbey Road Studios i London, där the Beatles hÖll till. Videon är fantastiskt upplyftande och kul och har blivit jättepopulär Över hela världen. Nittio årige Alf, som är leadsinger, är underbar! 🙂

  http://www.youtube.com/v/zqfFrCUrEbY

  Här kommer också en länk som berättar om hur det hela blev till:

  news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/power_to_the_people/6615695.stm

  Gilla

 6. Ta med en liten taggig rotting nästa gång du handlar och när han ryar åt dig, då tar du raskt upp den och ger honom fem rapp i rumpan!
  I Malmö slog en 94årig man en yngling mitt i planeten när denne hade tänkt ta av den gamle mannen hans plånbok.
  I tidningen visar 94-åringen hur han smockade till … ”så här !” sa han och måttade med näven.

  Ja, jag vet .. ,våld ska inte brukas, men ibland har jag liiiite lust ändå.

  Lite.
  Och man behöver ju inte rappa till så mycket ..-)

  För övrigt kan jag trösta dig med att jag vid 22 års ålder blev kallad kärringjävel av en liten pojke på kanske sex år .., det var under vår Sthlms-sejour.

  Gilla

 7. Jag får ta och pigga upp dig med en kommentar jag inte fått ur mig tidigare: Jag är deckartokig och hade velat läsa något av dig ända sedan vi träffades på en bloggträff på Hirschenkeller för ungefär 100 år sedan. Dock har jag av någon anledning inte kommit till. Förrän i mars i år när jag hittade Brottsplats Rosenbad i biblioteket hos den svenska styrkan i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Jag greppade genast boken och läste och läste och läste. Jag tycker helt enkelt att den var skitbra! Jag gav den till min kompis som är åklagare och borde ha nog av sånt där på arbetstid men även hon gillade den skarpt. Så nu vill jag såklart läsa alla dina andra böcker också! Det är så underbart när man hittar en författare vars skrivstil man verkligen gillar och vet att det finns fler böcker att bara kasta sig över!

  Gilla

 8. Typiskt svenskt att försöka förstå den som varit vidrig och elak. Nejtack, säger jag.

  Ring CityMail och anmäl! Berätta precis vad han gjorde och sade. För vem vet? En sån vettvilling kanske klappar till nästa gång? Han borde inte jobba åt CityMail om han är så psykiskt instabil. Hade det varit i Sydney hade han fått sparken, rakt av. Olaga hot osv.

  Gilla

 9. Han bevisade bara hur effektivt allt blir genom privatiseringar! Snart kan vi få läkare som är lika effektiva när de undersöker patienter också, EFFEKTIVITET är något som mäts i tid!

  Gilla

 10. Nicoline, Bert, Paradigm: Jag tror nog han avsåg att på något sätt be om ursäkt där, men när jag inte blev direktcharmad kom andra sidor fram. Hade jag varit i total balans hade jag väl inte tagit så illa vid mig av att han snodde hissen – men det där utbrottet var rätt skrämmande och utan proportioner.

  Tobson: Inte behöver DU be om ursäkt – men det var snällt!

  Tina: Jag tror folk (även kvinnor) känner en speciell, djup tillfredsställelse när de kan använda frasen ”jävla KÄRRING!” Tror det bottnar i att vi är så frustrerade av att kvinnor fortfarande inte gjort slag i saken och tagit tillbaka sin del av makten. Visst är det synd om offer, men irriterande också att de inte slår tillbaka när de kan. jag tror faktiskt det finns en sådan psykologisk mekanism hos oss.

  Lillan: tack för länken! Skoj!

  Elisabet: Hm, det rådet känns bra… 😉

  Steffanie: AFGHANISTAN…? Det var något nytt! (Och vad gjorde du där? Skönt att du är hemma igen hel och oskadad – för du är väl hemma igen?) Tack för att du berättade!

  Matilda: Ja, så där får man ju inte göra. Hade faktiskt inte tänkt ringa CityMail, men det kanske jag borde? Eller maila dem denna länk?

  Men gumman, din mamma får ju inte glömma din födelsedag! Det är oförlåtligt, klart du grät. Härmed kliver jag in som tillfällig extramamma och ger dig en stor, varm födelsedagskram!

  Kurt: Såna läkare har vi redan. Plus en annan sort som ligger långt efter övriga Europas läkare när det gäller antal behandlade patienter. Alla länder har inte niotimmarsköer i akutrummen.

  Gilla

 11. Min väninnas åldriga mamma som stod vid en busshållplats med sin lilla tanthatt på huvudet och handväskan i ett krampaktigt grepp. Några tuffa tonårstjejer knuffade henne och kallade henne för j*a kärring Hon vände sig mot dem och sa: Kära barn, jag hoppas ni dör unga, för det ska jag säga er att det är inget roligt att bli gammal och dessutom så slipper ni bli kallade för fula ord. Tonåringarna stirrade, tänkte efter och teg. Den gamla damen delade ut en mental smocka som träffade exakt där den skulle.

  Gilla

 12. Riktigt dåligt uppträdande.
  Och… Alla går vi på tid. Han har inte patent på tid.
  Lägg honom i en låda och skicka ner honom till mig i Puerto Plata, så ska han får lära sig tid och tids betydelse på ett sätt som aldrig gör honom like igen 🙂

  Gilla

 13. Jag tycker du ska kontakta CityMail och berätta för tölpens överordnade vilken misslyckad anställning de har gjort. Borde vara busenkelt för dem att lista ut vem det var. De har långa listor på vem som är var när.

  Gilla

 14. Matilda: Låter fint med lite familjsamarbete!
  Även Supergrannen tycker nu jag ska maila länken. OK för att vara irriterad och ha bråttom, men vid skrik och dörr-ryckande passeras gränsen – ”och han har ju ett serviceyrke”, sa Supergrannen.

  Nicoline: Tänk att de begrep.

  Carina: Låter som en ljuvlig idé!

  cruella: Har så svårt bara att jävlas tillbaka på folk utom i akuta lägen…

  Gilla

 15. Annika! Det här har egentligne inte alls med din postning att göra (mer än att det kanske kan muntra upp lite), som för övrigt var en riktigt tråkig händelse.

  Nej, jag skulle berätta nåt annat. Jag har ju precis varit på kärlesksemester i Madrid, och för första gången sedan sommaren haft tillåtelse att läsa skönlitteratur. Terminen är ju slut! Alltså skulle en trycksvärtsdoftande pocket inhandlas innan flygbussen och vad valde jag? Den sjätte natten. Såklart. Har ju skämsigt nog inte läst nåt av dig än (skyller på kurslitteraturen igen) så nu var det dags. Boken åkte dock till Madrid oläst, men på vägen därifrån. Oj. Vilken nagelbitare. Vilka scener. Handen på mitt sällskaps ben blev plötsligt betydligt varmare efter det inledande kapitlet om advokatparet.

  Gillar verkligen din stil att skriva och din inlevelse, beskrivningar och själva intrigen sen. Alla parallella händelser, var ska det sluta? Jag är bara halvvägs och vill dra ut på att läsa klart lite till, för det är en sån njutning. Sen måste jag läsa alla dina böcker!

  Bara lite beröm sådär på onsdagskvällen. 😉 Bättre sent än aldrig.

  Gilla

 16. Jag jobbade som pressofficer för den svenska styrkan. Och jo jag är hemma igen! 🙂 Eller just nu är jag iofs på semester i New York men annars är jag hemma i Malmö 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s