Bus är inte humor.

Jag blir förbannad på hjärtlösheten.

Att spruta vatten i ansiktet på folk och skrämma ensamma mammor är mycket riktigt bus, men bus är inte humor och har aldrig varit det. Utom för dem som iscensatt ”buset” och för dem som har mentaliteten att de tycker det är roligt att se ledsna, förnedrade och skrämda människor.

Jag tyckte det var fånigt att åtala reportern som höll i den fejkade mikrofonen och sprutade vatten på Reinfeldt. Det var fel, men ett åtal verkade mest vara till för att Säpo blev frustrerade över sitt eget misslyckande. Nu är jag inte alls lika säker. Ett brott är ett brott oavsett om Strix eller någon annan begår det, oavsett om det registreras av en kamera eller ej. Den ensamma mamman som skrämdes av en främmande karl i sin lägenhet bör absolut stämma Strix. Det VAR ofredande och ingenting annat. I en tid då ensamma kvinnor attackeras och mördas, hur kan någon överhuvudtaget komma på denna okänsliga idé? Sedan spelar det ingen roll om offret kanske kompenseras med en massa pengar. Det handlar inte om pengar, det handlar om en attityd gentemot människor.

Aschberg är en en buffel och har alltid varit det – en av de få positiva saker jag någonsin hört om honom är att han stöder Expo. Heder för det. Men det här är lågt och attackerar inte makten, oavsett om det drabbar kända eller okända – det ger sig på det mänskliga i människor, just det som ska värnas och respekteras.

Om han är humanist bör han tänka till ett varv till. Anställa folk med skarpa hjärnor och varmt bultande humanistiska hjärtan och ögon som ser de absurda vansinnigheter som bör och behöver förlöjligas. Gud ska veta att det finns nog av dem.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

7 reaktioner till “Bus är inte humor.”

 1. Aschberg säger nu att det inte var meningen att skrämmas. Vad var det då som var meningen med att en karl skulle stå där och säga konstiga saker och försöka tränga sig på? Vad trodde de reaktionen skulle bli? Att hon skulle börja dansa fandango?

  Gilla

 2. Jag tycker SVT, som beställare av programmen, borde skämmas ögonen ur sig. Humor är svårdefinierat. Men ett är säkert. De där påhitten hör inte till kategorin.

  Gilla

 3. Det ska tydligen vara för att ”locka ungdomar till SVT”. Men vad är det som är bra med att ”ungdomar” sitter och tittar på reportrar som sprutar vatten i ögonen på folk eller uppträder konstigt på någons uppfart? Inte får det dem att senare titta på Aktuellt, Kobra eller Babel.

  Gilla

 4. Jag är helt enig med er och jag tänkte direkt när jag läste det att om hon gjort så mot t ex President Bush hade det jävlar ta mig inte räckt med en enkel polisanmälan.

  Utan att jämföra Reinfeldt-Bush vidare utan koncentrera mig på sakfrågan är det ofattbart korkat att ens komma på idén. Nu läser jag att de haft flera elaka och hjärtlösa hyss för sig. SVT har tagit reson och skrotat programmet direkt. Aschberg högaktar jag i rätt många sammanhang (fler än man tror), men den här gången verkar det bara vara profit som gäller. För en liten bit till av min världsbild krackelerar om Aschberg verkligen tycker att sådant här är kul själv.

  Till sist: bara för att man propagerar för att inte ha hjärtlösa program betyder det inte att man per automatik vill ha mesiga och intetsägande program. Vi vet det, men det finns dessvärre andra som tror annat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s