Film igen

Jag är inte speciellt glad åt filmmanuset för ögonblicket, har suttit sedan halv sex i morse och försökt förvandla det tillbaka från ett amerikanskt standardmanus till något som i alla fall behåller en del av syftet med och själen och stämningen i boken. En del av mina notes har Johan tagit med, andra har han struntat i eller bara inte svarat på. Som det ser ut nu skulle jag bara säga nej rakt av. Det som är taget direkt ur boken fungerar, en del tidsproblem är snyggt lösta, men han har inte tänkt efter vad som egentligen sker i varje scen och hur man ska bevara det på film.

Om vi inte samarbetar ordentligt på det här manuset har det ingen mening. Det är ingen övning i att göra en amerikansk film enligt mallen 1A.

Jag är trött och ska egentligen skriva bokmanus och nu vet jag inte ens om det arbete jag lägger ner på filmmanuset – vilket är en hel del, från hela scener till tusen småändringar – är något som han tänker gå runt i slutändan för att göra en ordinär slick actionrulle. Finns inte förtroendet finns inget att jobba med.

Jag har läst en hel del nummer av Creative Screenwriting. Vanliga tvisteämnen är att manusförfattare inte tas på allvar och att böcker inte bara förkortas utan förvanskas.Rådet från en ärrad veteran i branschen: Vill du ha kontroll över ditt verk, behåll kontrollen!

Man kan som bokförfattare sälja optionen och glömma alltihop, låta filmfolket använda den som de vill för ett helt nytt verk och återkomma på premiären. Det är helt okay och kan bli fina filmer av det, kanske t o m bättre än originalet. Men det går inte med den här kriminalromanen, eftersom filmen då automatiskt blir direkt kontraproduktiv till det jag ville göra med att skriva boken. Det vill säga filmen blir macho och koncentrerad på männens olika sorters tuppfäktningar.

Jag har gett exempel tidigare på hur kvinnorna förvandlas från aktiva subjekt till passiva objekt i två viktiga sekvenser. Nu ser jag att en viktig scen där en pappa beundrar sin dotters samhällsengagemang förvandlas till puttinutt där han ler (överseende och ömsint) åt hur gullig hon är. Den scenen har f n 14 repliker varav ingen ägnas åt scenens verkliga innehåll, medan en skärmytsling mellan en polis och två enkelspåriga slynglar får 34. och så vidare.

På måndag åker Johan till Köpenhamn för att diskutera denna manusversion med den danska dramaturgen. Jag bad om hennes mailadress och fick frågan: Vad ska du prata med henne om?

Ja, vad?

Jag frågade Filmpool Nord om jag kan hänga med, eftersom vi måste skriva det här manuset tillsammans, annars blir det inte bra. Jag fick inte ens ett svar. Kanske mailet inte kom fram, det har hänt.

Jag vet inte om det här löser sig. Just nu är jag arg och undrar om vi alls ska fortsätta. Det kan fungera om vi samarbetar på allvar, men inte om det blir så här.

Jag behöver reda ut det här och lite tid och svängrum och eftertanke och stressa av och det ena med det andra, så det blir bloggpaus ett tag.

Vi ses! Sköt om er!

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

8 reaktioner till “Film igen”

 1. Jag träffade författaren Aino Trosell på en skrivarkurs för några år sedan. Hon berättade om problemen med att föra över bok till filmmanus och hur besviken hon var över hela processen. Aldrig mer, var hennes kommentar. Men jag tror att du gör rätt i att ha kontroll och inte ge efter. Att ge ut böcker handlar för förlagen i stort sett bara om att tjäna pengar. Att göra film handlar enbart om att tjäna pengar. Det är väl därför de försöker göra filmen enligt standardmallen. Men jag har svårt att förstå varför. Alla svenska deckare som filmas får ju kritik för att de följer en mall och är stereotypa. Varför inte våga göra något annat än en actionrulle?

  Lycka till! Jag tycker för övrigt att din blogg höjer sig över mängden på ett synnerligen positivt sätt. Du har något att säga och gör det med både hjärna och hjärta. Tack!

  Gilla

 2. Jag är mest nyfiken på han exploderar eller imploderar när han hittar till din blogg…
  Själv skulle jag nog antingen (går ju an att ha synpunkter eftersom det inte är min bok som ska filmas)ta över allt och bestämma själv – eller släppa taget helt. Jag skulle inte orka slita mitt hår i förtvivlan i ett samarbete som verkar vara så slitsamt redan i starten. Jag börjar nästan undra om han läst boken alls…

  Gilla

 3. Fantastiskt kul och roligt att se hur lite författare förstår hur en film måste göras. Hur pass otroligt annorlunda en film är från en bok. Med det menar jag absolut inte att en film ska göras enligt en standardmall eller att man ska vältra sig i könsstereotyper. Men det är en process och att få ned en film på 400 sidor till en manus på runt 100 kräver att man gör förenklingar och vissa fokuseringar. Om dessa val är de rätta är väldigt svårt att avgöra efter en första version. Jag tycker att man ska ta vara på det som är annorlunda i en bok men samtidigt så måste man göra en film som fungerar. Det är ett helt annat monster att skriva filmmanus från att skriva böcker. Tro mig. Det är en process som tjänar på om alla inblandade visar lite mer ödmjukhet och förståelse itstället för egoism och paranoia. Annika ta dig samman. Låt Johan få arbeta sig igenom manuset ett par gånger innan du hänger ut honom här på internet. Det säger egentligen mer om dig som människa än något annat.

  Gilla

 4. Bruno: Det var väl fint att du har förstått att film och bok inte är samma medium och att en bok måste både kortas och ändras för att bli film. Det vet jag också.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s