Svan med nya ungar – bilder.

Idag jäktade jag iväg för att fotografera svanparet i Karlbergssjön och deras dunbollar till ungar. Det duggregnade, men det stora redet var tomt.

Svanbo

Det är fantastiskt att de har legat och ruvat här, alldeles intill gångstigen där folk och hundar passerar hela tiden. De har verkat helt orädda.

Men var fanns de nu? Det var bara att trava vidare till andra stranden, och där hittade jag mamman och hennes fem ungar. Lyckligtvis var pappan borta, annars hade jag inte fått komma så nära. Som det nu var fräste hon lite i början, men vande sig snart vid mig – för övrigt kunde hon inte lämna ungarna och jaga bort mig, eftersom hon hela tiden hade en eller flera av dem på ryggen, mysigt inbäddade mellan de stora vingarna.

Hon var dessutom väldigt upptagen med att stoppa ner huvudet under vattnet och slita upp vass ur botten. De ungar som simmade runt henne tittade nyfiket på. Halva vassruggen hade hon flitigt dragit upp, ett drygt jobb vad man kunde se eftersom ungarna gungade omkring på hennes rygg medan hon kämpade. Jag vet inte varför hon gör så här, men det är möjligt att den nedersta delen av vasstråna är lättare för ungarna att äta. Då och då avbröt hon sig och kollade hur bebisarna hade det.

Jag fick sällskap där vid strandkanten av en dam som visade sig heta Pia och vara reseledare – inte för charterresor till Mallorca, utan för specialresor av typen kryssning i Karibien och gruppresa till Antarktis. Nu vill hon se Arktis också innan det helt smälter bort. Hon berättade att hon fotograferat pingviner på Falklandsöarna genom att hasa sig fram på mage, så att hon kom riktigt nära bona.

Vi stod länge och tittade, tills pappan plötsligt kom flygande från kanalen i en praktfull entré, landade och stirrade stint på oss. Det var definitivt dags att lämna grannskapet, och vi retirerade vördnadsfullt (och rätt snabbt) mot Birkastan.

Klicka gärna!
Svanfamilj 1Svanfamilj 3Avanfamilj 2Svanfamilj 4Svanfamilj 5Svanfamilj 6Svanfamilj 7Svanfamilj 8

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

14 reaktioner till “Svan med nya ungar – bilder.”

 1. Nej men åååh vilka underbara bilder!! Helt fantatsikt vackra.

  Tänk att boet låg så nära promenadvägen – jag trodde svanarna var skygga fåglar. Fast kanske inte i Sthlm? 😉

  Gilla

 2. Cruella: Ja, de är så otroligt söta, ungarna.

  Anita: De var i samma bo förra året – troligen är de så stora att de känner att de kan försvara sig.

  Gilla

 3. Åh, instämmer! Jättefina bilder. Jag får lite hemlängtan till mitt förra skärgårdsliv. Där hade vi ett svanpar som varje år fick en sån här kull gråbollar och sen låg och snurrade med dem omkring sig i vår vik.

  Men arga blir dom när man kommer för nära – svanfräs är inget man vill uppleva!

  Gilla

  1. Det ligger svanar och guppar i havets bränningar utanför Visby också (förstås) – en vacker syn.
   Var hade ert svanpar sitt rede? Intill strandkanten?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s