Dags för miljonfest hos posten?

Gick ut för att posta ett brev, men blev dumt stående framför en tom tegelstensvägg med fruktlöst utsträckt hand. Det fanns ingenting att stoppa brevet i. Postlådorna var borta!

Huh?

Gick bort till S:t Eriksplan, där det finns två trygga lådor, en gul som töms klockan fem och en blå för lokalpost, töms klockan åtta.

Fanns. De var borta, de också. Ett surt regn som käkar postlådor måste ha fallit över huvudstaden.

Frågade i korvmojen. De är på andra sidan gatan, svarade korvkillen. Gick till andra sidan gatan. Där fanns två nya, en gul och en blå, mycket mindre än de tidigare. Och ingen av dem tömdes senare än fem! Dessutom töms de inte alls sön- och helgdagar.

WTF? frestas jag att utbrista trots min nit för det svenska språket. En dam kom förbi och meddelade att sena kvällslådan på Odenplan också är borttagen.

– Så uselt! utropade jag.
– Uselt är bara förnamnet, fnös hon.

Så nu försämras postservicen ytterligare. Ni ska veta att en gång i tiden kom posten tre gånger om dagen. Sedan två. Sedan en.

Det är med andra ord dags för Postverket eller vad det kan heta nu för tiden att fira med en hejdundrande fest som kostar miljoner. Det gjorde de ju när de drog in postkontoren.

Snart kommer de att dricka champagne ur den sista postlådan och vi får leverera vår post själva. Mot en avgift.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

8 reaktioner till “Dags för miljonfest hos posten?”

 1. Meh!

  Jag upptäckte att mina två vid SevenEleven vid korsningen Vasagatan/Kungsgatan också var borta idag!

  Är det någon jäkla massflytt av postlådor!!!

  Gilla

 2. Tänk vad mycket vi hade råd med. Förr, alltså.

  Post, skolsköterskor, kuratorer, en försörjare per familj, … Fyll gärna på listan!

  Gilla

 3. Petra: Det visade sig att de två första (som också fanns vid ett 7Eleven) blivit en som flyttats tio meter längre bort, bara för att det ska bli en gnutta jobbigare att hitta den! Det är som på banken – förut fanns det fyra kassor, nu bara en. Vi ska ”stimuleras” att inte gå in där och inte använda postlådor.

  Bert: Ja, det är väldigt märkligt att vi blivit så mycket fattigare. Varför har vi inte råd med skolsköterskor och kuratorer? Vad har vi fått istället?

  Christina: Ack ja, jag minns när jag bodde i Kårsta i början. Lantbrevbäraren traskade rakt in i köket och ropade hallå. Och där uppe i sovrummet låg man i sängen i nattsärken! (Låste dörren gjorde man ju inte.)

  Gilla

  1. Hm. Den tänkta fortsättningen på meningen är väl ”…mot en avgift på 200 kronor”, eller liknande. Jag prövar ”mot avgift” i munnen, och det låter möjligt, men inte nödvändigt eller bäst.

   Gilla

 4. Hm, varför blir jag inte förvånad!?
  Man tar bort brevlådor över hela landet (284 ska försvinna i Stockholms innerstad hittar jag hos Posten), man försämrar servicen med tömning av lådorna, dom nya brevlådorna har mindre inkast så att dom som ska posta lite mer skrymmande brevförsändelser måste gå till nåt inlämningsställe. Och dom brevlådor som tydligen funnits med särskild anpassning till människor i rullstol och till kortväxta personer tar man bort helt. ”Nu ännu bättre…” Ha ha! Alla dessa förändringar gissar jag att man motiverar med ord som ekonomiska besparingar, bättre för miljön, säkerhetsskäl (de trånga inkasten, inte tömma sent osv), effektivisering o.d. Tydligen har rörelsehindrade i alla fall protesterat nu, och posten har åtminstone tillfälligt stoppat uppsättningen av dom nya brevlådorna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s