Mail, kaka, present och kvällsdiskussion på pub. /Vas- och NoN-uppdaterat.

DET KOM ett mail (flerutskick) från Catharina Grünbaum, snart f d Språkspaltsredaktör på DN, nu till allmän förtrytelse sparkad p g a konstnadsskäl. Hon skriver till alla som mailat sitt stöd till henne och frågar om hon kan vidarebefordra till ledningen, och glad blir man, för det visar ju att hon gärna är kvar. Klart hon ska vara kvar, vad händer annars med DN:s själ och språk (som är en del av själen på en tidning) och oss?

För att ytterligare stödja CG och bidra till hennes lön går jag ut och köper tidningen (antal klickar på sajten ger givetvis också annonsintäkter, men vi behöver papperstidningen också och jag har av slöhet låtit bli att köpa ett tag). Och vad får jag i min hand om inte en tunn och eländig rackare? Hur göda den? Det som är kvar av DN ser ut att vara ekonomidelen och kulturdelen, i alla fall en vanlig tisdag. Nåväl, NoN-sidan tycks ha överlevt och är fortfarande rolig, men verkar behöva vitaminer oh uppmuntrande klappar på ryggen. Heja NoN! Låtom oss nu, vi som vill ha kvar DN och Grünbaum, faktiskt köpa tidningen.

DET KOM också ett paket från Cecilia N. Brevbäraren, som har fått korn på att jag är hemma, bar hyggligt nog ut det och ringde på dörren och undrade säkert om det var tomt, för det var mycket lätt.

Det är roligt att få presenter! I paketet fanns flera skott av klätterfibbla (står det i det rara följebrevet att den heter) och gummiplantor, har jag aldrig sett förr.

gummiplanta
Växterna var noga packade i blött hushållspapper och plastpåse, här tar några av dem igen sig.

Tack, Cecilia! Ser du att de mår bra?

Jag bakade också men hade först svårt att hitta något att baka i, eftersom allting i köket numera ligger där det är mest åtkomligt istället för där de råkade hamna när jag flyttade in 1986. Plastbunken finns alltså inte längre i ett skåp inbökad i ett durkslag, elvispen inte inklämd mellan ett trasigt paraply och en hög tidskrifter med mera på en annan hylla, och kakformarna inte högt uppe i ett helt annat skåp, utan samlade under diskbänken. Så ovant bekvämt. Nu blev det en sockerkaka med bär i, i en sådan där spiralvriden form som gör hål i mitten.

Sockerkakan
Varför hänger spegeln snett?

OCH NU var det äntligen rätt pubkväll. Jag masade mig i väg och det var bra, för mot slutet satt vi kvar ett litet gäng på fem personer och hade en väldigt givande diskussion. Alla hade nya och spännande saker att berätta, alla lyssnade på alla, ingen var aggressiv. Det var helt enkelt enormt trevligt och jag satte mig på bussen en rad kunskaper rikare.

UPPDATERAT
Rexxie är i byggnaden och meddelar att vasen heter Pala och är designad av Helena Tynell. Via hans länkar ser jag att den är från 1964. Tack, min designkonsult!

Men jag måste säga att när jag ser på den kommer jag att tänka på min salig Farmor, som kommenterade en icke så vacker dams utseende så här (med eftertryck): ”Hu er mindre pen!”

Sedan tycker Rexxie att Namn och Nytt-sidan på DN är väldigt, väldigt tråkig. Är den väl inte heller. Titta!

NoN, DN

Se hur hela Uppland går i lågskor! Ekokycklingkyckling! Jag tycker det är jättekul.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

18 reaktioner till “Mail, kaka, present och kvällsdiskussion på pub. /Vas- och NoN-uppdaterat.”

 1. Cecilia: Alla telningarna är vid gott mod! 🙂

  Rexxie: Hörde nästan bromsarna skrika när du kom! Ska nu uppdatera – inklusive komma till NoN:s försvar.

  Gilla

  1. Nämen, tycker du inte att Pala är pen? Skulle jag springa på en i någon loppisbod någonstans skulle jag kunna tänka mig att köpa den!

   Näpp, jag är ingen större anhängare av NoN-humor.

   Förstår inte riktigt varför NoN känner sig manade att förklara allt också? Fattar inte en DN-läsare att Madeleinekakan är en travesti på Proust utan att de skriver det? Förvånansvärt att de inte förklarat lågskorna…

   Gilla

   1. Nej, jag tycker Pala ser liksom .. hm… lite bredkäftad ut. (Förlåt, Helena Tynell.) Vill du ha en på riktigt, finns ett par till salu på Tradera. Billiga är de också.

    Gilla

 2. Nu fnissar jag: ”Se hur hela Uppland går i lågskor” precis så sjöng min dotter, då 6 år, och vi hade varit på Gröna Lund och lyssnat på SvenBertil Taube. Hon lärde sig melodin snabbt – men orden , innehållet blev det lite si och så med. Vi hade länge roligt åt textraden med lågskorna…

  Gilla

   1. Inte? Det känns konstigt, säger denna ärkeateist. Ena sidan av mig hejar på avkristningen, den andra vill inte att den ska gå för abrupt eftersom förståelsen av flydda tider fullständigt försvinner då.

    Gilla

 3. Just det! Det var ju det jag skulle göra, skriva till DN och klaga på att de sparkar CG! Det måste jag göra, det är viktigt. Det blir det första jag gör i morgon!

  Kul med en pubkväll och gott med sockerkaka. Får nog baka någonting i morgon, jag också.

  Gilla

 4. Nu är det gjort och skickat! Jag försökte cc:a Catharina, men fick inte upp någon mejladress till henne när jag klickade på den länken. De har väl redan tagit bort den … Har du hennes mejl så kan jag vidarebefordra brevet till henne? Har lagt ut det på bloggen också och hoppas att det kan inspirera fler att klaga.

  Gilla

  1. Fint, Marianne!

   Hon skrev att adressen ska gälla till 30 april, och gav en nya adress efter det. Jag har just mailat henne och frågat om jag får lägga ut den på bloggen.

   Gilla

 5. Jag har också rasat över Grünbaums petning, bortrationalisering eller vad man nu ska kalla det. KVAR – KVAR – KVAR skriker jag i vanmakt.

  Och skulle jag bara hinna läsa några ord i vår prenumererade DN, så läser jag rubrikerna på ettan, NoN och Nemi. Så.

  Gilla

 6. Jättekul och rart att få växter av nätisar, och Cecilia N är en vänlig själ vet jag. Ville dock säga att gummiplantan ska vara väldigt allergen för vissa, så det är bra att inte ha den där man sitter, som t ex vid frukostbord. Detta fick jag höra av en som inte förstod varför flera i familjen fick allergiska besvär just i köket (eller hur det nu var).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s