Daniel Craig som Blomqvist…?

Daniel Craig tycks ha fått rollen. Jaha, vad ska man tycka om det?

Nu gillar jag ju Craig, jag tycker hans prequel-Bond var bra, och jag har tyckt om hans energi även i andra filmer. Det är bara det att Blomqvist givetvis är en förskönad bild av Stieg, och även om också Stieg utstrålade energi, var varken han själv i verkligheten eller Blomkvist några actionhjältar. Actionhjälten är Salander, medan Blomkvist researchar, håller föredrag, tycker och pusslar ihop.

Inte vet jag vad Stieg hade ansett, men jag tror han hade blivit smickrad och förtjust. Inga problem!

Måtte de nu inte välja en Salander som är gullig. En liten kaxig söt sak. Risken är överhängande, eftersom de unga stjärnor som finns är vackra. Begåvade, men vackra. Och indoktrinerade att vara kaxiga på ett karlvänligt sätt, om ni förstår vad jag menar.

Det ska i alla fall bli spännande att se vad han gör av rollen, eftersom det inte är mycket man kan göra med den. Så här finns ännu en risk: Omskrivning av manus för att ge den manliga stjärnan mer svängrum. Varvid ännu en uppenbar risk lurar i kulisserna – de vill skriva in mera kärlek mellan Salander och Blomkvist!

Varför ska de alltid göra amerikanska nyinspelningar av allting? Varför kan de inte helt enkelt se den svenska versionen och nöja sig med den? Svaret, antar jag, är dollar.

daniel_craig_shirtless_2
Mikael Blomqvist?

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

14 reaktioner till “Daniel Craig som Blomqvist…?”

  1. Just det – vad ska Mikael Blomqvist med alla dessa muskler? Craig får tagga ner dem och använda dynamiken på ett annat sätt, om det ska bli bra. Men det tror jag knappast han får göra.

   Gilla

   1. Nu får du bestämma dig! 😉

    Om de nu för allt i världen inte vill (/klarar av?) att se textad film så finns det väl bara dubbning och remake att välja på? Eller har jag missat nåt?

    Jo … nu vet jag vad jag missat: göra det trendigt och hippt i USA att se textad film. Good luck …

    Men oavsett vad de säger därborta så tycker ju jag precis som du att man ska se originalfilm med originalljud och med begriplig textremsa.

    Gilla

 1. Daniel Craig, en av mina favoritskådespelare sedan 90-talet, har spelat många olika roller inom både film och teater, innan James Bond. Har du sett ” Sylvia ” från 2002 som handlar om den amerikanska poeten Sylvia Plath och hennes äktenskap med den engelske poeten Ted Hughes? Inga muskler där inte.

  Här finns en bra intervju från 2003 med Daniel om filmen;

  http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/daniel-craig-a-poet-in-motion-574626.html

  Gilla

  1. Ja, han är en bra karaktärsskådespelare. Jag tror inte jag såg Sylvia – däremot The Mother, där han har ett förhållande med sin flickväns sextioåriga mamma.

   Tack för länken!

   Gilla

 2. Hejsan! Sitter vid en extern dator och vill bara se hur det är att kommentera på min blogg.

  Gud, nu har jag försökt tre gånger och blir inte godkänd!

  Gilla

 3. Jaha, den stackars märta var alltså jag själv.

  Det var ju marigt att komma in här – jag fick inte heta annika, inte annikatjohej och inte tjohej. Men märta 1 gick bra, av någon anledning.

  Jag begriper inte logiken. Inte undra på att det blir färre kommentarer – jag beundrar er som kommer hit alls!

  Gilla

 4. Att amerikanarna gör om europeiska filmer beror på att de helt saknar förmåga att uppskatta nyanser i en film. Det är antagligen så att det måste hårdare tag till åt alla håll, för att det ska tilltala och höras ovan det allmänna ”bruset”.

  Inte ska vi tro att Blomqvist blir någon vanlig journalisttyp, som smyger omkring och utreder och därmed råkar ut för saker och ting.

  Nej, här blir det antagligen så att han mer handgripligt tar tag i saker och ting och löser det hela med fysik istället för intellekt.

  Det ska bli kul att se om jag har rätt.

  Gilla

 5. Cecilia: de ska lära sig läsa textremsor! 🙂

  Bert: Det vore ju roligare om de faktiskt renodlade och förstärkte Blomqvist som han är i böckerna, och lät Salander stå för all action. De är från två olika världar. Men det kommer de troligen inte att göra, utan tvärtom sudda ut den gränsen.

  Det är lite tragiskt med alla remakes, för amerikanarna blir ju förtjusta i dessa europeiska filmer, vilket visar att de mycket väl kan uppfatta och gilla ovanligheter och nyanser. Men sedan har de den där bördan att bära på, övertygelsen om att manus ska byggas upp på ett visst sätt.

  Dessutom riktar de sig av någon anledning till sextonåriga pojkar, som de tror bär upp filmindustrin finansiellt. Det spelar ingen roll att Mama Mia drog in en otrolig massa miljoner eller att sextonåriga pojkar i verkligheten ägnar rätt mycket tid åt dataspel istället för att gå på bio. Craig kommer alltså troligen att göras till en hjälte för tonårsgrabbar, och han kommer inte att få vädja till deras intellekt.

  Gilla

   1. Jo, tyvärr.

    Hm. Jag tog just den här bilden för att den passar till blogginlägget, men han ser ju faktiskt inte alls så illa ut…

    *tittar en gång till*

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s