Mobiltelefonfråga

Du upplysta och uppkopplade som sitter och gosar i soffan framför lördags-TV:n med laptopen i knät och strosar runt på bloggarna – ja, jag menar dig! – kan du hjälpa mig med en research-sak?

Det gäller mobilabonnemang, mer okända för mig än Antarktis. Och det här är frågan: Finns det, eller har det funnits, abonnemang där man tjänar på att bli uppringd (inom Sverige)?

Alldeles ytterligt tacksam för svar!

Undertecknat: Författare vars mobil ligger avsomnad i en skrivbordslåda.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

7 reaktioner till “Mobiltelefonfråga”

 1. Har funnits (Comviq). Vet inte om det finns idag. Eller, Comviq finns ju, men jag vet inte om det där med att man får 25 öre per minut man blir uppringd finns kvar. Och är inte helt säker på att det var just 25 öre…

  Var det nåt vidare svar va? Näe…

  Gilla

   1. Stämmer bra att det var Comviq som hade bonus på inkommande samtal på sitt kontantkort. Det infördes i februari 2000, och avvecklades så småningom runt 2005.

    Det var delvis en kritiserad bonusform eftersom det förekom att folk exempelvis ringde upp sina privata mobiler från kontorstelefoner som de kom åt….

    Att Comviq kunde ha den bonusen berodde (beror) på att de olika telekomoperatörerna betalar avgifter till den operatör som terminerar samtalet, och i början på 2000-talet var Tele2 och Vodaphones termineringsavgifter betydligt högre än Telias, vilket medförde att de tjänade pengar (upp emot 1 miljard per år enligt obekräftade uppgifter).

    Gilla

 2. Rexxie (och Ullah för den goda viljan): Tack! Jag begrep ungefär en tredjedel av förklaringen, men det spelar ingen roll. Jag behövde bara få det bekräftat. Du vet förstås också hur mycket man fick per minut?

  Gilla

  1. Från början 25 öre per minut, som sedan sänktes till 19 öre, och till slut avvecklades det, MEN jag tror att om man fortfarande har kvar ett kontantkort med den prisplanen så får man fortfarande bonusen.

   Jag tror dock inte att det är någon som inte har bytt; de var tämligen dyra att ringa med (typ 5 kr/minut till fasta telefoner), så alla har nog bytt till prisplaner med lägre minutkostnader (och då utgår bonusen sedan 2005).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s