Skörbjugg?

Vad är egentligen skörbjugg, rent semantiskt? Själva ordet, alltså? Skör vet jag vad det betyder, men bjugg? Får man en skör bjugg av att inte äta c-vitamin?

Om man inte pallrar sig ur lägenheten en fin söndag, kan man inte köpa ny mat, och riskerar därför sin bjugg. Pga diverse anledningar kom jag inte ut och mathållningen blev därför: Hårt bröd med hallon och nominellt kaffe med mjölk. En hård macka till, nu utan hallon. När hungern slog till nästa gång var jag tvungen att baka scones. Åt dem med fler hallon.

Men sedan! Sedan upptäckte jag att avokadon ju var mogen, och hela gick att äta! Med rå lök.

Jag har alltså varit urtrött hela dagen, när jag inte har tittat på Blackadder eller Tidsresenärerna eller läst Washington Post. Riktig slösöndag.

Men nu står jag inte ens ut med tanken på fler mackor, så nu måste jag bekämpa tröttheten och ta mig ut för att jaga ihop till middag, frukt och choklad medan det fortfarande är söndag. Jag vågar knappt ta mig till andra bloggar för att läsa deras festmenyer med rådjurssadel invirad i någonting med ugnsrostad någonting, och efteråt inbakade fikon i likörsås med hemgjord glass med riktig vanilj, eller vad de nu har fått ihop. Hoppas det var gott!

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

11 reaktioner till “Skörbjugg?”

 1. SAOL som är vår (min) husbibel talar raskt och ledigt om att det kommer från fornnordiskans skörbiugh, alltså en skör buk. Även på andra språk heter det något liknande, som t.ex norskans skjørbuk, tyskans scharbock, engelskans scurvy och nylatinets scorbutus.

  Bjugg (som fristående ord) är en gammal synonym till korn (sädesslaget). Kommer från det gamla ordet beuu som betyder ungefär ”det odlade” och eftersom korn var det främsta sädesslaget så kom det att bli en synonym till just korn.

  Gilla

 2. Och i ne står detta:

  HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. skörbiugh, förleden samma ord som sv. dial. skyr ‘sur mjölk’, efterleden identisk med nyisl. bjúgur ‘svulst’

  Tycker nog att SAOL och Rexxie ger en bättre förklaring.

  Gilla

 3. Tycks vara många som stannat inne idag och känt sig lite håglösa. Även jag har nu – i Rexxies och Lenas stolta efterföljd – forskat på skörbjugg. Det heter scurvey på engelska, och namnet askorbinsyra (på c-vitamin) betyder faktiskt anti-skörbjugg.

  Jag kom mig ut till sist och köpte minsann oxfilé. Som nu ligger i kylen, för jag mådde faktiskt inget vidare, förstod jag. Själva skörbjuggen är dock motad i grind med nypressad grapefruktjuice.

  Och nu börjar jag känna mig lite normal igen och kan gå till sängs. (Varför blir det så ofta just två på natten, förresten? Har för mig att det är ett magiskt gå-och-koja-klockslag för många människor som drar benen efter sig.)

  Gilla

 4. Hej!
  Jag kollade i ”Våra ord” på skörbjugg och fick veta att det var ett ord från medeltida lågtyska, dvs plattdeutsch: schorbûk som hade spridit sig i alla de nordiska språken. Ordbokens författare trodde att ordet hade slaviska rötter. För mig blev din fråga spännande eftersom jag vet att ordet ”bjugg” betyder sädesslaget korn i gamla nordiska språk och svagt korn kan ju inte vara termen för en sjukdom,trodde jag.
  Svårt att komma in på din blogg idag:dataarbete har stängt den minst 5h.
  Hejdå och ha det!
  Margareta

  Gilla

 5. Cecilia, Margareta – ni har fått hemliga ansikten! Bloggen måste ha byggt om medan den var stängd. Hoppas inte alla måste registrera sig på blogs.se för att få kommentera, det går ju inte.

  Lustigt det där med b och v, man gör ju lite olika med munnen för att få fram ljuden. Men b och engelska w är ju mer lika.

  Undrar om bjugg och buk har något gemensamt ursprung?

  Gilla

 6. Cecilia N: ‘v’- och ‘b’-glidning har spanskan fullt av. Initialt ‘v’ uttalas b – veinte (tjugo) heter [beinte]. Mitt i ord blir det ett mellanting vare sig det stavas v eller b. (Det är möjligt att dialektal variation förekommer.)

  Gilla

 7. De liknande men strama ooch otonade (heter det ju inte, men vad heter det?) ljuden P och F delar också bokstav i hebreiskan.

  Visst är det lite roligt att man kan stava F med Ph även här långt norrut?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s