Fredlig revolution?

Det mest uppmuntrande med upproret i Egypten är att det går så förhållandevis fredligt till. Expressen har, tack och lov, inget annat att skaka om läsarna med än att helikoptrar cirklar över Kairo och torget där så många samlats.

Washington Post berättade igår att soldater och demonstranter tillsammans hindrade Inrikesministeriets bilar från att ta sig ut på torget. Inrikesministeriet = polisen. Det är också en allmän uppfattning att det är inrikesministeriet som står för förstörelsen av mumier på ett museum. När ingen annan plundrar, blir det rätt märkligt med en attack just på ett museum. Särskilt som så många fattiga lever ur hand i mun och nu, när allt ligger nere, helt enkelt inte får någon mat.

Skulle det bli revolution i Sverige, skulle bilar och butiksfönster förstöras direkt. För att inte tala om Storbritannien, fotbollshuliganernas Mecka. Men att folk kunde gå man ur huse i Tunisien utan omfattande ödeläggelse förvånar mig inte. Jag promenerade omkring ute på en fält mitt i svarta natten en gång i Sousse (liten turiststad) och pratade med en ung arab som hade kärleksbekymmer. Den kvällen vann Sousse i fotboll över huvudstaden Tunis, och plötsligt kom ett långt tåg av segerrusiga unga män som sprang med facklor och banderoller i händerna, sjungande och ropande. Min unga bekant gav dem knappast en blick – de var spik nyktra och helt ofarliga och hade inte en tanke på att börja sparka på fönster eller välta bilar.

Så det är snarare vår och frihet och optimism i luften än längtan efter blod och hämnd och eld. Måtte det hålla i sig. Måtte inte någon diktator dyka upp eller islamisterna – som inte kom med i revolutionen på ett tag – lyckas driva genom att Egypten blir en islamsk stat. Hittills har president Hosni Mubarak hållit sig kvar med Västs stöd därför att han kunnat hålla ner islamisterna med våld. Men vad händer nu?

I nästan alla revolutioner spelar modiga kvinnor en stor roll, men när segern väl vunnits brukar de regelmässigt skjutas i bakgrunden och glömmas bort. Vad kommer att hända med kvinnornas status i Egypten? Landet där det finns en hel del modernitet, men där också 95% av alla kvinnor är könsstympade. Efter ett uppseendeväckande dödsfall för några år sedan infördes förbud, men det har inte slagit genom.

Vad händer nu i Algeriet och Tunisien? Vad kommer att hända i Marocko, Syrien, Jordanien och – i förlängningen – Iran? Står arabvärlden inför en omvälvning i demokratisk riktning? Vad betyder det här för palestinierna?

USA:s utrikesminister Hillary Clinton lär ha sagt till arabledarna att om ni inte genomför reformer, kommer era riken att sjunka i sanden. Hur navigerar hon och president Obama nu? Spelar det någon roll för utvecklingen att det nu sitter en intelligent man i Vita Huset nu och inte Bush? Hur stark och självständig är han?

Jag väntade mig faktiskt att Berlinmuren skulle falla, men vågade inte hoppas på att något genomgripande skulle ske i Mellanöstern. Nu hoppas jag i alla fall.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Fredlig revolution?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s