Fördomar och arketyper.

Medan jag satt här och mornade mig råkade jag få syn på ett väldigt roligt avsnitt ur ett populärvetenskapligt program om hur den moderna människan i Asien och Europa (men inte Afrika söder om Sahara) är släkt med neanderthalarna. Det har jag ju skrivit om tidigare, men här skulle man illustrera hur neanderthalare och den moderna människan stötte på varann i enstaka fall och tycke uppstod, och hur gjorde man det?

Jo, man ordnade en liten romcom-scen. Där sitter den väna ljusa kvinnan (modern människa) klädd i en sorts heltäckande särk och plaskar vatten i ansiktet vid en flod. Fram genom buskagen brakar nu en mörk lurvig sälle (neanderthalare), komplett med djurhud och spjut, får syn på den älskliga uppenbarelsen och skiner upp som en sol: Aha! Snygg brud! Mums mums! Varvid den älskliga varelsen tittar upp, skyggt förvånad, som om hon undrade: Förlåt? Söker du någon…? Och HON skiner minsann inte som en sol.

Här står arketyperna som spön i backen, det är rena smörgåsbordet! (Detta var nästan en s k blandad metafor, dvs två liknelser som inte passar ihop). För det första har vi ”den moderna människan” som är renlig, sofistikerad, och verkligen inte tänker på sex hela tiden, alltså en ljus kvinna som tvättar ansiktet (absolut inte andra kroppsdelar just då) vid flodkanten. Goda kvinnor tänker ju inte på sex förrän de är så illa tvungna eller blir djupt och för livet kära, och ljust är snäppet finare än mörkt, enligt gamla invanda fördomar. För det andra har vi då kontrasten i den primitiva neanderthalaren, som alltså måste vara en grov mörkskäggig karl som antingen jagar mammutar under gutturala utrop, eller rullar runt med honor, och troligen är lortig. Inte undra på att ”den moderna människan” ser skeptisk och rädd ut.

Men i själva verket var troligen neanderthalaren, som utvandrade ur Afrika långt före den moderna människan, den som var ljusast – rödhårig och möjligen fräknig. Han såg ut som en mer grovlemmad Alfred i Emil i Lönneberga, kan man säga. Större hjärna än såväl Alfred som du och jag hade han också. Och om ”den moderna människans” tjejer inte hade tänkt på sex i dessa tider långt före företeelser som äktenskap och kunskap om att män är fäder och därmed idéer om att det är fint att vara oskuld, hade vi inte funnits här nu. Dessutom är det verkligen osäkert om kvinnor i Mellanöstern i en mycket avlägsen forntid bar särskilt mycket kläder. Eller alls. Eller för den delen om neanderthalaren där gjorde det.

Man skulle alltså ha kunnat göra scenen precis tvärtom. Där sitter en muskulös, naken Alfred och käkar musslor i godan ro, när en lika naken Beyoncé (fortfarande brunhyad eftersom hennes släkt relativt nyligen lämnat Afrika) brakar fram mellan buskarna, får syn på honom och skiner upp som en sol.

Undrar om han var svårövertalad?

Neanderthalarna var hur som helst först med att våga sig på att lämna den varma kontinenten och göra långa vandringar, och först med att överleva under många tusen år i kalla, svåra förhållanden. Men när den moderna människan väl gav sig av, verkar hon ha förökat sig snabbare och ha någonting i sin utrustning eller kultur som gjorde att hon trängde ut föregångarna. Neanderthalarna överlevde i fickor här och var, långt från varandra, och som en man sa i ett annat program om dem: ”When you are down to ten people and the weather gets tough for three years in a row, you don’t stand much of a chance.”

Arketyp: Urbild, urtyp; första handskrift. Så som vi innerst inne, kanske omedvetet, föreställer oss att något, t ex en grupp av människor, ”är”.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s