Söndagspytt

Vad allt ser man inte på en söndagspromenad i vårsolen? Jo, till exempel en tandemcykel där främsta cykeln var för en vuxen och den bakre för ett litet barn. Så praktiskt!

Om man har med sig Expressen och sätter sig på en parkbänk och läser, ser man också backningen för Mona Elthaways uppgörelse med det arabiska patriarkatet i Foreign Policy, ”Why do they hate us?”. Vänder man blad till kultursidan, hittar man Ulrikas Knutsons anmälan av Christine de Pizans bok ”Kvinnostaden”, skriven 1405. Alltså för mer än sex hundra år sedan. Och den griper sig an den tidens sexism i den kristna västvärlden.

Mycket att göra. Fortfarande. Överallt. Vi kanske skulle bli på allvar vad anti-feminister alltid beskyller oss för att vara, hur förnumstigt välvilligt vi än uttrycker oss – militanta? Jag menar militanta i ord? Jag är för egen del mycket trött på den diplomatiska mesigheten.

Men, nu är det ju söndagspytt, och jag tänkte ge er fler intressanta bilder att klicka på än mitt linneskåp – här är till exempel stekpannan!
stekpanna gjutjärn

Jag hade två stekpannor. Den äldre, antagligen från fostermorfars era, hade raka kanter. Den sprack en afton när jag langade ner något djupfryst i den. Den här är den ”nya” stekpannan, den med moderna sluttande kanter. Jag vet inte hur gammal den är, men ni ser det genast – den håller på att rosta sönder! Handtaget upplöses sakta utifrån och in. Dessutom läcker den smält smör ner på spisplattan, fast det inte syns att den blivit mystiskt porös.

Vad göra? Jag vill ha en ny precis likadan! Inte en med plastbeläggning. Då och då tittar jag in hos Myrorna och hoppas att någon lämnat in en, men hittills icke. Hur ska jag göra när det inte finns något skaft kvar på den här?

Ett annat problem har skriveleven Tommy löst. Han läste om mina problem med hoplödda mjölkpaketskruvkorkar och skickade en ”klibbig röd fyrkant” till hjälp. Jag väntade spänt på nästa icke öppningsbara paket, och idag var det dags! Och faktiskt, fyrkanten fungerade!

klibbig locköppnare
Ha!

För övrigt känner jag det som om jag deltar i en tävling om vem som röjer högar långsammast, på god väg att vinna. I morse lotsade jag försiktigt en jättepappershög ur en linneskåpshylla, medan jag tänkte: ”Den här får inte välta ut över hela golvet, så att den lilla ordning som finns förstörs”, och så välte jag ut den över hela golvet.

Här behövs en Paper Pile Steady Keeper Organizer, tänkte jag, och gick och köpte en.

snörnystan

Alltså ett snörnystan. Jag tänker binda ihop högarna i snygga fyrtiotalsaktiga paket, i väntan på supersorteringen. Just nu ska jag bara ringa in dem, som en skock får.

För att muntra upp mig köpte jag lite nya blommor också, att titta på från skrivbordet. Egentligen går de inte ihop med den sydamerikanska grunkan på väggen ovanför, men jag är liksom inte helt säker.
byrå m blommor

Färgerna skär sig ordentligt, eller hur? Så hur står jag ut med att titta på dem?

Det blir lamm idag också. Fortfarande utan vin. Kanske Supergrannen har lite i någon öppnad flaska? Han fick en glass av mig igår. (Sedan stod vi i farstun och pratade tills alla glassar blev vaniljsås.)

PS – jodå, jag fick ett glas vin av Supergrannen. Han hade just hällt upp ett åt sig själv.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

15 reaktioner till “Söndagspytt”

   1. Börjar få en aning om svårigheterna här. Jag hittade en rotisseriepanna på Åhléns idag, den vägde hur mycket som helst och kostade nästan 1300:- Och det var stört omöjligt att lista ut om den var plastbelagd inuti.

    Gilla

   2. Kolla på tillverkarnas hemsidor. Skeppshults järn är tunga men inte plastbelagda. Annars kan du säkert hitta ett på loppis, det var så jag hittade mitt, vill jag minnas.

    Gilla

 1. Den klibbiga fyrkanten var ju genial, jag brukar fukta lite hushållspapper…
  Var får man tag på en klibbig fyrkant?

  Menar du att du inte hittar en liknande stekpanna, fast hel, på Myrorna eller Kupan? Jag trodde det fanns högar av dem eftersom de är så förbaskat tunga så folk inte vill använda dem.
  De finns att köpa nya i vilken köksaffär som helst, men är väldigt dyra och har inte den där härliga lena ytan som en gammal panna har.

  Och så fnissar jag igenkännande när jag läser ”…i väntan på supersorteringen”. Den som aldrig blir av, åtminstone inte min.

  Gilla

  1. Jag ska maila Tommy, men Supergrannen säger att man kan köpa klibbiga fyrkanter på Mojo på Åhléns City. Jag tror i alla fall han sa det (vi skålade just i vin vid tillfället).

   Antagligen är de gamla stekpannorna så tunga att folk inte gitter bära dem till Myrorna.

   Supersorteringen KOMMER att funka! Ha! Knepet är att ha en speciell låda för ”det här vet jag inte var jag ska lägga”. Precis som man har en alltmöjligt-låda i köket. (Eller fler.)

   RÄTTELSE: Avdelningen på Åhléns heter Muji, inte Mojo, och nix, de har inte klibbiga röda fyrkanter. Jag har just varit där.

   Gilla

   1. Tack – jag såg just uppdateringen här ovanför, jag ska hålla koll efter klibbigt material!

    Aha, så det är därför inga stekpannor hamnar på Myrorna, det beror alltså på tyngden….men var gör folk av sina tunga pannor?
    Oj, nu minns jag plötsligt en liten tant som blev bötfälld för att hon hade ertappats med att ställa en stekpanna vid återvinningen, men utanför ett sånt där schabrak.

    Jag har inte bara en låda för ”det här vet jag inte var jag ska lägga”, jag har hela stationen full.
    Jag har slutat tycka att det är kul att öppna lådor för länge sedan…

    Gilla

 2. Annika, Rexxie: Jag får kolla på Skeppshult. Och non-stick är väl plast? Eftersom det slits bort med tiden, måste det betyda att man äter upp det med pyttipannan. Jag vill inte äta non-stick-plast!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s