Lunchpyttblogg med dop.

Visst ja, en liten tjej döps idag, tänker jag och slår på TV:n. I rutan: ordning, högtidlighet och glans. Runt omkring TV:n: Nu även bokhögar på golvet. För ”in for a penny, in for a pound”, som britterna säger (har man väl gett sig in i något, kan man lika gärna göra det helt och hållet). Jag röjer alltså överallt samtidigt. Men motionsslingan är intakt!

Det är ett modernt dop kan man säga, och Daniel kom in med sin dotter på armen, strålande som en sol. När de väl satt sig kikade hon sig omkring, nymatad och bytt och belåten, och så gäspade hon och hennes föräldrar blev fulla i skratt. När det skulle sjungas Den blomstertid nu kommer (fast med annan text, vadan…?) höll Victoria plikttroget fram sånghäftet för sin man och han försökte titta, men var fullt upptagen av sin gulliga bebis. (Det verkar som om bara varannan gäst fick ett häfte, många satt och delade, det såg rart ut.) Drottningen och Victoria sitter i laxrosa kläder och håller knäna tätt ihop, det måste vara otroligt ansträngande. Och Victoria har klivit fram och sagt några ord, liksom faddern Håkon av Norge.

Och nu ska det döpas. Föräldrarna håller varann i hand och Estelle verkar ta det lugnt. Oj, nu håller ärkebiskopen upp henne och visar henne för församlingen, seklerna susar, den blivande drottningen ska visas för folket. Och nu håller Daniel ett ljus och Estelle är tillbaka i mammas famn – och ärkebiskopen talar plötsligt engelska.

Allting hålls föredömligt kortfattat, måste jag säga. Talen handlar om Gud, jämlikhet och människovärde.

Nu börjar Estelle tröttna på det hela. Hon småpratar med sin mamma och det hörs i hela kyrkan. Och nu är det Trygga räkan. Och Estelle har fått en fin, vit napp som matchar dopklänningen (som är från 1906). Prins Henrik av Danmark sitter med armarna över den runda magen och tittar i taket. Reinfeldt ser som alltid gråtfärdig ut. Pappa Westling sjunger. Körens damer har blå skjortor, det ser lite lätt polisaktigt ut.

Huvudpersonen har skippat nappen, blir vaggad och lyssnar. Hennes morfar och morbror har uniform, varför egentligen? Jaquette är så mycket snyggare och fredligare.

Nu är nog både Estelle och jag sömniga. Och nu när hon är vederbörligen upptagen i den kyrka som inte längre är statskyrka men ett krav för att hon ska bli tronföljare, börjar det bli dags för en promenix och en glass för mig.

Men kära nån, nu får den lilla babyn Serafimerorden… Och pappan pussar på henne och bugar för församlingen och Victoria niger, och alla är på väg ut.

Estelles dop

Annonser

7 reaktioner till “Lunchpyttblogg med dop.”

 1. Även om somliga melodier är starkt förknippade med vissa texter så är det inte helt säkert att de texterna har ensamrätt på melodin.

  Både Den blomstertid nu kommer- och I denna ljuva sommartid-melodierna har flera textvarianter. Det här var vårtexten.

  Jag tycker det var konstigt att de inte lade ut texten så man kunde sjunga med oavsett om man hade egen psalmbok framme eller inte.

  Gilla

 2. Vicket perfekt referat! Jag som inte såg nåt av det ”live” har nu blivit fullt uppdaterad. Tackar!

  ps. jag läste på text-tv nåt om bytta klänningar, men det var kanske i ett annat sammanhang än dopet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s