Man vill inte vara elak mot norska polisen, men…

Det verkar som om de drabbades av någon sorts förlamning när det gällde ett finna ut vad terroristen Breivik gjorde på en resa i Liberia för tio år sedan. Försökte han köpa blodsdiamanter, som utredarna tror, eller var det bara en cover story medan han i själva verket träffade en serbisk krigsförbrytare (i hans ögon en hjälte) som han själv säger?

Det gick inte så bra att reda ut saken. Liberia ligger så långt borta, och arkiv har förstörts under krig, och det är bara bekymmer…

Norsk dagspress åkte till Afrika, sökte upp banken där Breivik gjort transaktioner, och hittade lappen med mannen som tagit emot pengar. Han hette Alpha Kallon, och polisen hade kommit så långt som till hans svåger, som sa att han rest till Amerika och det var så svårt så svårt.

Jag såg namnet och googlade det. Jepp, det finns tre i Storbritannien och en i Minneapolis. Borde ju vara killen i Minneapolis. Var på vippen att kontakta norsk polis med mina fynd, men tänkte att det vore en förolämpning. Så urbota dumma konstiga kan de ju bara inte vara att de inte googlar ett namn.

Nu har Dagbladet sökt upp Kallon (det är mycket riktigt han i Minneapolis). Jo, han körde omkring Breivik i bil i Liberia, betalningen var för bilhyran, och han tror inte Breivik träffade någon annan än de diamanthandlare Kallon & Co satte honom i förbindelse med. Någon serb hade han inte hört talas om.

Nu är han chockad över att den trevliga, smarta normannen tio år senare blev massmördare, men kommer gärna till Norge och vittnar om det behövs.

Det här påminner mig om när svenska regeringen inte fick något gjort för att rädda svenskar i Asien efter tsunamin. Det var ju så långt bort, som Laila Freivalds sa. Vid vissa tillfällen kan verkligen tredje statsmakten göra en insats när folk med ansvar tappat initiativet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s