Pyssel, hantverk eller konst?

bronsålderskruka

Det började med lusten att dekorera. Här en bronsålderkruka med mönster – pyssel, hantverk eller konst?

Gränsen mellan dem är väl väldigt flytande, skrev cruella under min förra bloggpost. Beror på vem du frågar, svarade jag (som inte anser mina collage vara ”pyssel”), men började också fundera på saken.

Vad är egentligen pyssel? Finns väl ingen direkt definition, men tankarna leds ju till en trivsam och anspråkslös sysselsättning som inte är avsedd att leda till något särskilt bestående. Att göra julgranspynt, till exempel. Och så kan man ju gå och ”pyssla” hemma, vilket väl egentligen är ett förminskande ord för att skapa trivsel.

Sedan beror det på vem som ”pysslar”. Vissa åstadkommer underverk och konstverk vad de än tar för sig. Det finns säkert de som kan göra även pärlplattor värda att sparas för evigheten.

Å ena sidan tror jag inte Picasso ansåg att han ”pysslade”. Å andra sidan tycker jag att vissa gerillastickningar kan bli väldigt nära konst, räknat i upplevelsen. Rätt randigt garn på rätt galler – wow! För att inte tala om en del graffitti, men det har vi ju vetat länge.

Så egentligen är det väl själva ordet pyssel som förvirrar. Till syvende och sist får man gå till resultatet för att se om det var pyssel, hantverk eller konst personen ägnade sig åt. Så ordvalet kanske inte är så viktigt.

Annonser

2 reaktioner till “Pyssel, hantverk eller konst?”

  1. Ja, det är nog resultatet av ‘pysslet’ som räknas, och att man har skapat något utan mall.
    Det var en fantastiskt fin bronsålderskruka du har hittat,skaparen av den var nog lyckligt omedveten om begrepp som ‘konst’.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s