Norsk fegis

Norges hälsominister Anne Grete Ström-Erichsen från Arbeiderpartiet har i strid med en enig remissrunda beslutat att förbud för omskärelse av pojkar inte ska införas i Norge.

Men rituell omskärelse ska hädanefter endast ske på sjukhus, heter det.

– Vi vill inte vara det enda landet i världen som förbjuder rituell omskärelse, säger Ström-Erichsen till Verdens Gang.

Och varför inte det, då? Omskärelse är och förblir ett övergrepp, antingen det sker med muslimska, judiska eller allmänna hälso-förtecken, som i USA där otroligt många män är omskurna utan att det har med religion att göra. Pojkar måste ha rätt att bestämma själva i den här frågan när de blir vuxna. Religionsfriheten måste här, som överallt annars, träda tillbaka för de individuella mänskliga rättigheterna. Dessutom är omskärelsen smärtsam och långt ifrån riskfri. Det händer att personen (läkare eller ej) skär fel.

Och hur går det då med ”förbundet med Gud”? Ja, det får helt enkelt maka på sig. En Gud som omfattar universum kan förmodligen klara det. Om vi nu ska ta den judiska identiteten är det sedan länge ett antal lagar i Tora som inte följs ens av de mest fanatiska, ortodoxa mosaiska trosbekännare, som rätten att sälja döttrar som slavar eller att stena olydiga barn.

Beträffande förbund tycktes Gud för övrigt ha utsett min man till det alldeles utan religiös tillhörighet, för han föddes omskuren (själv drog han en rövarhistoria kring det, det finns inte en enda person i min närmaste familj som inte ljugit som en häst travar, men hans mor berättade hur det egentligen var).

I och för sig kunde ju Guds infall ha passat in, eftersom KG:s farfar enligt en mycket dimmig familjetradition kan ha varit judisk.

Jag ville klara ut det där vid ett tillfälle och ringde mosaiska församlingen och frågade om namnet Bodach, men de hade aldrig hört talas om vare sig namnet eller sönernas farfars far. Googling hittade bara irländska Bodachar. Jag gav mig in i listorna över försvunna i koncentrationslägren och kom ut igen utan någon Bodach – däremot fanns det rad efter rad med Vougt, min morfars namn. Och den släkten lär ha kommit hit från Hollandstrakten för bra länge sedan utan några judiska förbindelser. Men jag har för mig att Vougt var ett rätt vanligt namn, ungefär som Smith eller Olsson, så det kan ju vara någon sorts förklaring.

Hur som helst, varken Bodacharna och Vougtarna i våra släkter (som har familjegravar från artonhundrakallt) vilar på mosaiska begravningsplatser. Däremot fanns det tyvärr en Vougt som satt i regeringen och fick rykte om sig att vara tyskvänlig under nazitiden, men han har tydligen i någon mån blivit rentvådd under senare år. Jag är inte så insatt i det där. Jag är bara ytterligt, ytterligt tacksam att jag fått växa upp i en omgivning där samtliga familjemedlemmar var engagerade nazistmotståndare och övertygade demokrater, hyste flyktingar i Sverige och spred information och körde vapen i Norge, såvitt jag vet även släktingar långt ute i periferin från mig sett.

Så det judiska påbrået tycks vara en anka, liksom möjligen det kinesiska i den biologiska Norgefamiljen. Romantiskt sinnade, fantasifulla familjemedlemmar på båda hållen, kanske?

Tillbaka från denna utvikning – vad jag ville ha sagt är: Förbjud omskärelse av pojkar. Alla ska få hålla på med vilken religion eller hokus-pokus de vill, men bara så länge det inte går ut över andras fysiska och psykiska integritet.

Annonser

6 reaktioner till “Norsk fegis”

 1. Bra rutet, Annika! Håller verkligen med dig. Omskärelse av små pojkar är och förblir ett övergrepp, det hjälper inte att komma dragandes med religiösa skäl. Föräldrar ska inte bestämma sånt där över sina barn.
  ”Alla ska få hålla på med vilken religion eller hokus-pokus de vill, så länge det inte går ut över andras fysiska och psykiska integritet.” Ja, just så!

  Gilla

  1. Tack, Gabrielle! Det borde vara en självklarhet. Att man hållit på med en sed i över tusen år är kanske inte det bästa argumentet för att behålla den. I USA börjar man nu gå ifrån icke-religiös omskärelse av pojkar, eftersom man inser att det knappast är naturligt och att anatomin kanske ser ut som den gör av goda skäl.

   Gilla

 2. Starkt medhåll från mig.

  Ska man raljera lite kan man väl få undra vad det är för sorts b-gud, som skapat allt, men misslyckats med den lilla detaljen, som han då tydligen gett i uppdrag till människan att rätta till.

  Nä – Vänd blad, glöm gamla bruksanvisningar, och gå vidare.

  Och framförallt – Tänk själv!

  Gilla

  1. Man kan ju undra hur denna märkliga sed egentligen uppkom. Det måste ha varit en slump från början, ingen normal karl får väl en sådan idé bara så där.

   Kanske någon råkade vara född som KG, någon som sedan ansågs stå i särskilt förbund med Gud, och honom ville man sedan att alla män skulle likna? Eller behövde de ett hemligt tecken på svårsedd plats? (Men hm, risken är ju alltid att man måste kissa tillsammans, och då kan det tänkas att det syns. Det här var svårt.)

   Gilla

 3. det är inte konstigt att världens största folk muslimerna (MÄN) aldrig deltar i idrottsevenemang! om dessa idrottare inte ens onanerar och dessutom kan känna obehag i vissa kontakt sporter, då är det inte konstigt! Jag blir alltid lika förbannad när en ”intelektuell” skrivbord typ som Göran Rosenberg försvarar omskärelse! Denne man har aldrig suttit i en roddbåt och aldrig heller kickat boll på gräsmattan! Vi ska inte ens nämna hans simkunskaper! Kan vi inte låta barnen välja den inriktning de själva vill?

  Gilla

  1. Där har du nog missförstått lite om vad omskurna män kan göra… de får inte några särskilda bekymmer i vardagslivet. Och varken du eller jag vet om Göran Rosenberg har rott en eka eller kickat boll, förmodligen har han gjort båda delarna. Men jag håller med dig om att han har fel när han försvarar omskärelse av småpojkar, och att barnen ska få välja själva.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s