Ungdomlig ledarskribent från Expressen känner sig liten i Almedalen.

Expressens tjugofemåriga ledarskribent och krönikör Johannes Forssberg har skrivit en riktigt töntig grej om ”Nördarnas revansch”, med vilket han menar Almedalen. Nästan alla som kommer dit är nämligen egentligen vilsna, nördiga typer med mindervärdeskomplex, anser han, folk som aldrig känt sig uppskattade, men här får de (tror han) äntligen känna sig i centrum!

För en gångs skull får personerna som aldrig bjöds till festen känna sig utvalda och åtrådda, skriver Forssberg, i en stil misstänkt likt ett amerikanskt B-filmmanus. (Kanske en variant av American Pie?)

Det börjar lovande. Och fortsättningen gör en inte besviken.

Den politiskt sakkunnige som alltid blev vald sist på gympan och aldrig var lyckligt förälskad under skoltiden får en sen kväll på en pr-byrås privata trädgårdsfest äntligen tillhöra det coola gänget, tuffar Forssberg på. (Vad i hela friden vet han om det? Nu börjar det bli riktigt underhållande!)

Kommunalrådet i en mindre svensk kommun, som slösade bort sin ungdom på SSU, får slutligen en slags belöning på Donners brunn, omsluten av en politisk glamour som aldrig känts av hemma i kommunhuset, fortsätter Forssberg, som nu är riktigt i gasen.

Sedan ger han sig på politiska journalister som oavsett fysiska företräden plötsligt blir lika attraktiva som en glass på en het sommardag (kunde han inte ha hittat på något mer originellt än glass?) och av någon anledning Region Västerbotten, för vars deltagare känslan att vara på ett så spännande ställe som Almedalen säkert blir omvälvande.

Jag måste erkänna att jag läser denna praktkalkon med stigande förtjusning. Det var ett tag sedan man såg en så hjärtängsligt tonårig skräck för att inte vara inne och in the the loop. Inser inte gossen att vi förstår att han troligen inte vet ett smack om mindre kommunhus och vad ett kommunalråd i en mindre stad kan tänkas tycka eller hur han hade det under sin SSU-tid, att förmodligen ingen i Region Västerbotten har anförtrott honom något som helst, och att de gamla politiska journalisträvarna ser honom som en gröngöling?

Om inte Forssberg vore född -86 skulle jag säga att det står en doft av nybörjarkrönika från åttiotalet kring det här. Och vem i hela friden har behov av att dela in världen i nördar och ickenördar, om inte… ja?

Men nu ska jag inte vara elak. Gaska upp dig, Johannes! Var inte så skraj. Du är en nörd själv (en dödligt ambitiös sådan), men det gör ingenting, för vi är alla nördar på det ena eller andra sättet. Jag med. Och förstås även den Almedalskorre som gör dig grön av avundsjuka och vars plats du nog vill lägga rabarber på vad det lider.

Men du behöver se lite smartare filmer!

(En som inte blev riktigt lika förtjust som jag är en som jobbar med Region Västerbotten.)

Annonser

One thought on “Ungdomlig ledarskribent från Expressen känner sig liten i Almedalen.”

  1. Jag lägger in den här mailade kommentaren.

    Klokt! Det den unge ledarskribenten borde ha funderat på i stället är nog helt andra saker. Till exempel på varför så många myndigheter är där, på ett arrangemang som först var rent politiskt, men som med tiden också blivit en arena för intresseorganisationer, näringsliv och allehanda lobbyister. Men myndigheter? Har inte de andra sätt att kommunicera med politikerna än att mingla i Almedalen?

    Karin

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s