Expressens miljöpolitik: Större sopberg! Släng allt!

Bredvid Johannes Forssbergs nördinventering i Almedalen kunde man ta del av ett annat ljuvligt snillefoster: En ledare som sågade MP’s Åsa Romsons idéer om att det är bättre för miljön om man reparerar saker istället för att slänga dem. Det är inte ofta man får två sådana läckerbitar på samma dag och samma ledarsida. (Eller…?)

Expressen ledare Romson
KLARSYN: Expressen ger bara en geting åt sin egen artikel.

Maria Wetterstrand var beredd att godta ett tillväxtsamhälle, förutsatt att det skedde miljövänligt, börjar artikeln – I sina bästa stunder känns MP fräscht – ett modernt, teknikvänligt storstadsparti.

Tja, teknikvänligt beror ju på vilken teknik man stöttar, men varför skulle det vara plus i kanten för att vara ”modern” och ett ”storstadsparti”? Det som var modernt för ett år sedan är det inte längre, för att inte tala om det som var modernt 1881. Ordet modernt i sig betyder egentligen ingenting, och den som till äventyrs läser denna ledare om femtio år kommer att dra på smilbanden både åt det ”moderna” och den troskyldiga övertygelsen att ”storstaden” alltid är allra finast.

Men borta är den resonabla Wetterstrand, nu kommer skräckidéerna:

Reparera mera! Så lät budskapet. Romson säger att det måste bli billigare att laga saker i stället för att köpa nytt. Hon föreslår ett batteri åtgärder som ska få oss alla att hörsamma denna idé.

Och vad är det då för fel på detta budskap? Undrar den som ser begagnade datorer, kylskåp och tusen miljoner plastpåsar med sopor samlas i allt mer oöverskådliga sopberg. Vore det inte bätte att reparera en del av dessa grejor och tillverka färre nya? Ger jobb också.

Men nej! säger Expressen. Alltihop osar av sjuttiotalsflum, säger tidningen, möjligen här representerad av en yngre person som tror att vi åt rovor direkt ur landet med en grepe på den tiden. Momsen ska sänkas för skomakare, skräddare och cykelreparatörer till 12 procent. Tunnbindarna då? Eller hästskoslagarna? frågar Expressen hånfullt. (Är det någon sorts poäng i det där med hästskoslagare?)

Men vad är det då som är så hemskt med att reparera saker istället för att kasta dem på tippen?

Jo: För om det nu blir relativt billigare att laga saker, varifrån kommer i så fall incitamenten att uppfinna nya, energisnålare cyklar, bilar och kylskåp?

För denna fromma förhoppning (vars förutsättning inte ens behöver stämma) ska alltså sopbergen, som redan nu växer illavarslande snabbt, få fortsätta att växa helt utom kontroll, samtidigt som vi slösar bort ännu mer resurser – och inte lär det ta slut heller, eftersom nya uppfinningar ständigt kommer. Man drar efter andan av beundran över att någon kan yttra något så genomkorkat. Det borde ramas in och hängas på väggen.

Istället för att fixa en kyl så den kan tuffa på tio år till där den står, ska man alltså slänga den med freon och allt till en soptipp och för dyra pengar och med mycket energiåtgång tillverka två till som också hamnar där inom nästa decennium. Samma sak med skor, cyklar, ugnar, mobiler, bilar.

Expressen tror på sopbergseskalering. För miljön.

sopberg
Följden av tankemödan hos ett ”fräscht, modernt, teknikvänligt storstadsparti”.

***

PS: Det är svårt att kommentera på den här bloggen. Kommer du inte in, skicka helt enkelt kommentaren i ett mail till mig, annikabryn(at)comhem(punkt)se, underteckna med namn eller alias och (om du vill) den länk du vill ha till din signatur. Du behöver inte skriva hej och hur mår du, bara kommentaren, och du får förstås tycka annorlunda än jag.

Annonser

4 reaktioner till “Expressens miljöpolitik: Större sopberg! Släng allt!”

 1. Jag tycker vi ska ha sänkt moms på spinnrockar!
  Med tanke på den rogivande rytm som uppnås av trampandet, det lågmälda surret av allt som snurrar och den underbara tillfredsställelsen av att förfärdiga sitt egna garn borde det vara den nya innegrejen på antistressmarknaden.
  För att inte tala om att det kanske gynnar landets fårbestånd, att kunna få avsättning för ullen så den inte bara läggs i stora sophögar.

  Sänkt moms på hovslageri låter ju bra också. (För det var väl de som avåsgs med hästskoslagare?) Det finns så mycket hästar nu och de är också bra för välmåendet med gränssättning och oxytocin och sånt.
  Huruvida det finns någon återvinning på hästskor vet jag inte. De blir ju utslitna de med, som våra skor, och att bygga på med nytt material tror jag inte fungerar. Men man borde ju kunna slänga ner dem i smältdegeln där blivande hästskor kokar.
  (Men jag anar att hästskor är inte riktigt så enkla som vi pläga tro. Det kan finnas olika sorters legeringar/metaller i dem och då blir det knepigt att sortera.)

  Tunnbindare behövs det nog också fler av i framtiden med tanke på alla (registrerade) busktillverkare av alkoholhaltiga drycker som det poppat upp de senare åren. Men med tanke på att alkohol är inblandat så tror jag inte det är så bra signaler att ha låg moms på deras tjänster. Om de inte gör vackra trädgårdstunnor förstås. Trädgård är bra.

  Jag är alltså ute efter den där bruttonationallyckan, att den bör sponsras. Lyckliga människor tror jag får fler bra idéer än stressade. Fler idéer kan ge fler jobb. Och det vill vi väl ha eller?

  Gilla

  1. Vilken fin liten betraktelse!

   Tyvärr tvivlar jag på att ledarskribenten har med bruttonationallyckan som en väsentlig punkt för det moderna storstadspartiet. Bristande kännedom om var tunnor kommer ifrån och och neologismen ”hästhovslagare”, som tyder på en förvirrad föreställning om att blomman hästhov dunkas ner i marken, tyder på stress och fallerande tid för stilla reflektion och eftertanke.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s