Minneskonserten i Oslo kvällen den 22 juli – människor lyssnade och staden grät.

Ikväll var det utomhuskonsert mitt i Oslo till minne av offren för massmorden 22 juli i fjol. Det regnade, men norrmännen fyllde platsen och stod envist kvar, inbyltade i mössor och regnrockar.
Minneskonsert Oslo 22 juli
Publik Oslo konsert 22 juli 2012

Kronprins Håkon och hans syster stod tillsammans med de andra i regnet, och statsminister Stoltenberg höll ännu ett av sina fantastiska tal.
Stoltenberg

Och så småningom kom Bruce Springsteen och sjöng We shall overcome, och jag undrade vad mördaren tänkte i sin cell, han som har svårt att röras av något annat än just musik. Börjar det gå upp för honom hur långt han avlägsnat sig från landet Norge, det land som blir tomt utan sina invånare, dem han delat in i olika grader av förrädare och som han tror måste terroriseras?

Bruce Springsteen 1

Bruce Springsteen 2

Lägg märke till hur nära scenen Oslo Rådhus ligger, se klockan på tornet alldeles intill strålkastarna till höger. Som om huset lyssnar på konserten. För till slut när Springsteen gått spelade Rådhusets klockor tillsammans med den mjukaste, ljuvaste musik från scenen. Medan mörkret föll och foket lyssnade talade de med varandra, de sjöng tillsammans, och det lät som om tornet och staden grät över sina döda barn.

Rådhuset oslo konserten

Det var oerhört vackert.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

8 reaktioner till “Minneskonserten i Oslo kvällen den 22 juli – människor lyssnade och staden grät.”

 1. Förra året var det ”dagen efter” när jag fyllde år. Iår ”fyllde jag år” av logistikskäl år på årsdagen.

  Nej, jag orkar inte Utöya just när det är som mest aktuellt.

  Undskyld.

  Gilla

   1. Tack!
    Och idag i tidningen stod det att Amy Winehouse dog 23 juli och att man haft minnesgrejer för sig igår. Jo att hon dog har jag koll på. Men det var väl ett onödigt datum, tänker jag egostiskt.
    (Man får vara egoist ibland. Om man inte är det jämnt.)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s