Ojnareskogen på Gotland får inte bli kalkbrott.

(Uppdatering. 10:33 tisdag fm fattas bara 617 underskrifter för att petitionen till EU ska ha de 10.000 undertecknare som behövs.)

Gotland kalkbrott slite

Ska man i framtiden kunna visa en sådan här bild, och skriva under: ”Här låg Ojnareskogen, med naturskyddade områden, vätar och myrar, intill sjön Bästeträsk som levererade rent vatten till Fårösund”?

Än ligger skogen kvar (bilden visar brottet i Slite), men det är med nöd och näppe. I flera år har finska företaget Nordkalk slagits för att få öppna ett enormt kalkbrott i ett av de mest känsliga områden som finns, Ojnareskogen, med risk att faunan runt om förstörs och saltvatten tränger in i grundvattnet. Naturvårdsverket säger nej, Miljödomstolen sa nej, men mark- och miljööverdomstolen vill tillåta brytning och Nordkalk har fått börja fälla skog och anlägga väg, trots att allting ännu inte är klart. (Hur kan en domstol ge sådana tillstånd och ändå hävda att man följer både lagens bokstav och anda?) Unga gotländska fältbiologer är ute i skogen och hindrar dem.

Den mesiga länsstyrelsen har inte överklagat utan uttalat att det finns ju flera sätt att tillvarata gotlänningarnas intressen, ”till exempel genom tillsyn”. Tillsyn? Hur ska det gå till? Ska de stå och titta på när marken bryts upp, tunga fordon kör och transportband skramlar?

Nordkalk försvarar sig med att de skapar arbeten. Jodå – hela hundra stycken. Att jämföra med en skada som inte går att reparera. Jag kan ju missta mig, men hittills har jag bara sett två användningsområden för gamla kalkbrott: Vattenreservoarer samt en utomhuslokal för opera. Man kan inte fylla igen ett helt kalkbrott och låta skogen komma tillbaka.

Nordkalk gör strålande affärer. Marken har de köpt upp billigt av lantbrukare som inte tyckte skogen där var något vidare i alla fall (man kan förstå frestelsen), och företaget betalar ingenting för att plocka med sig stora bitar av ön och sälja till stålindustrin. Kalken används för att skapa slagg som hindrar järnets oxidering. Men såvida man inte tänkt forsla iväg hela Gotland, måste man förr eller senare sluta bryta kalk där i vilket fall som helst och fundera ut alternativ.

Vattenfrågan är också viktig. Gotland har problem med sina vattentäkter, på många håll är det ont om vatten och inte så sällan är det salthaltigt. För Gotland är det alltså mycket viktigare att skydda vattnet än att ge jobb åt hundra personer och skapa ett jättehål i en skog.

Naturvårdsverket har överklagat till Högsta Domstolen, läs om det på deras hemsida här. Faceboksidan för Ojnareskogen hittar man här.

För att få EU att engagera sig krävs en petition med tio tusen underskrifter. Just nu, i skrivande stund, fattas det bara 1.283. Man skriver på här.

Och nästa bygd till rakning, så småningom, är – Buttle. Där Nordkalk köpt upp en gård med stora arealer i Altajme.

Annonser

4 reaktioner till “Ojnareskogen på Gotland får inte bli kalkbrott.”

  1. Ja. Dessutom – dels verkar folk på ledande poster sakna både guts, långsiktighet och fantasi, dels är byråkratin krånglig och utmattande. Ingen har riktigt ansvar.

   När ska man sluta hacka i Gotland för att få kalk? Det är ingen förnyelsebar källa. Det finns säkert ett par områden man faktiskt kan exploatera, men inte länge till, och hur ska man göra med stålindustrin då? Var finns tänkandet framåt? Beredskapen, både för Gotland och industrin? Nordkalks vara eller inte vara är inte huvudsaken.

   Gilla

 1. Ingen har någonsin tidigare brytt sig om ”Ojnareskogen” och ingen kommer heller att bry sig om när den om 30 år har omvandlats till ett ”slitebrott”.
  Tvärtom, konstigt nog verkar väldigt många att föredra att bada i gamla kalkstensbrott hellre än att bada i en naturlig sjö eller i havet !

  Gilla

  1. Det kanske beror på algblomningen, eller också är det något romantiskt med kalkbrott…?

   Men nu finns det väl kalkbrott så det räcker, och det måste finnas bättre platser än Ojnare att bryta på. Dessutom måste man ju sätta punkt någon gång, och framför allt borde alla områden där det bryts – kalk eller vad det nu är – få bra med pengar för det! Vilket alliansen tycks motsätta sig, av outgrundlig anledning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s