Breiviks dom, 2.

Så är hela domen uppläst och Brevik (som inte vill överklaga) hindrades effektivt från att hålla ett sista tal.

Den första psykiatrikerrapporten (och därmed den rättsmedicinska kommissionen som inte kritiserade den) plockades i småbitar, granskades och förkastades. Varje påstående om mental sjukdom jämfördes noga med uppsatta kriterier, alternativa tolkningar beaktades, psykiatrikerteamets slutsatser bedömdes vara felaktiga och egendomligt dragna, och till slut föll hela rapporten ihop som ett korthus. Det finns, enligt domstolen, en teoretisk möjlighet att Breivik faktiskt lyckats dölja en paranoid schizofreni under mer än ett år, men den är mycket, mycket liten.

Han åker nu i fängelse på 21 år, med möjlighet att prövas efter 10. Domarna visade emellertid ingen tilltro till att han skulle vara mindre farlig då än nu, och vad han än försöker dra till med om han så småningom tröttnar på sin situation, kommer det att mötas med största skepsis. Det troligaste är att efter de 21 åren kommer förvaringen att förlängas.

Än så länge verkar Breivik nöjd. Han inga omedelbara bekymmer, han har bostad och mat och kommer att förses med sällskap och möjligheter att skriva och läsa. Ingen, inte ens han själv, kräver för närvarande att han ska bli förmögen eller framgångsrik på något sätt, eller har några andra sociala krav på honom. Det man hoppas är att han inte får kommunicera med andra högerextrema personer, vilket han tyvärr får just nu.

För de flesta i Norge känns nog den här avslutningen som en lättnad. Man kan äntligen släppa Breivik, han är nu förpassad till det undanskymda och förflutna, och gå vidare. För de sörjande och skadade blir det aldrig riktigt bra, men Breivik själv finns inte längre där som ett störande inslag. Horisonten är fri.

Annonser

2 reaktioner till “Breiviks dom, 2.”

 1. Det är återigen dags att lära av historien och minnas vilka processer som kan startas av en man med sjuka idéer.
  För det finns skrämmande paralleller att dra mellan Breivik och Hitler. Hitler var ju knappast betänksam över att ta människors liv för den politiska sakens skull – och detta långt innan han kom att leda Tyskland som dess Führer.
  Hitler slogs ju redan under hela 1920-talet för sina idéer när de startade den nazistiska rörelsen, och hans partikamrater – som Hitler starkt manade på – stod redan då under Görings befäl.
  15.000 tusen man (!!) styrde Göring över redan 1923, under Hitler. Dessa SA-män slogs bl.a gärna på gatorna med meningsmotståndare, störde andras politiska sammankomster, spöade upp judar etc. Och det hände inte sällan att folk slogs ihjäl under dessa sammandrabbningar. När Hitler väl kände att tiden kommit så tog han, den 8:e november 1923, tillfället i akt och försök
  te sig på en statskupp. ”Ölkällarkuppen” misslyckades dock och Hitler dömdes till 5 års fängelse. Och här kommer en likhet med vad Breivik vill göra nu… För det var nämligen under denna fängelsevistelse (som dock kom att begränsas till enbart 9 månader) som Hitler skrev sin bok ”Mein kampf”.
  När Hitler sedan kom ut igen hade han inga svårigheter att återigen starta upp Partiet, för nu kände ju alla till honom som person – även långt utanför Tyskland – och han var därmed ännu starkare än förr. Dessutom nu försedd med ett politiskt manifest i form av boken. Och Breivik har ju redan idag en stor skara som han brevväxlar med, typ 600 personer. Därför tycker jag det är en självklarhet att ta ifrån Breivik hans dator. Inte för att han inte kan skriva sina planerade böcker, brevväxla och sprida sitt budskap ändå – men det blir betydligt jobbigare om det ska göras med papper och penna. Och ärligt – varför ska han ens få tillgång till det? Vad säger egentligen att han ens ska ha rätt att skriva brev och meddela sig med andra än sin advokat? Varför liksom?
  För min del kan han möjligtvis få rista in sina tankar på cellens väggar – det blir svårt att hindra – men där inne får de gärna stanna för evigt !!

  Gilla

  1. Du har rätt i att man får se upp här, det vore helt fel att låta Breivik kommunicera med människor som delar hans livssyn, oavsett vad de skriver. Hittills dämpar de sig i breven, men det är vilka de är som är det avgörande. inte hur provokativt de uttrycker sig.

   84% av norrmännen stöder domen och en del av resten skulle säkert gärna haft en ännu hårdare dom om det gått, och läget i Norge är inte sådant att han får stöd av många där. Men det är mera svajigt ute i Europa.

   Breivik har uttalat öppet att han tänker gå vidare med sin egen terror om han kan och uppmuntra andras, och eftersom han är dömd för terroristiska mord borde det vara rätt enkelt att hindra honom från att ha Internet, ge ut böcker och brevväxla med olika sorters fanatiker, inte bara fascistiska.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s