Malala Yousafzai 2: Aktiv redan som tolvåring.

Nu vet jag lite mer om Malala, efter att ha sett bland annat den här dokumentären från 2009.

Den ligger på New York Times kanal och handlar om Malalas pappa och om Malala. (Mamma vill inte låta sig filmas). Pappa är lärare i Swat-dalen i Pakistan, inte så många mil från huvudstaden Islamabad. Han driver sedan 14 år en flickskola och är mycket stolt över sin dotter, som får en framträdande plats i dokumentären, därför att hon är begåvad, balanserad, och talar engelska. I början av filmen är Malala bara elva år och vill bli läkare, men hennes pappa tycker hon ska bli politiker, för han ”ser hennes potential”.

Swat-dalen ligger mitt i striderna mellan armén och talibanerna. Talibanerna har en stark ställning, de börjar ålägga befolkningen restriktioner, mördar och skär huvudet av misshagliga och pryglar tonårsflickor offentligt. De förstör skolor och bestämmer att inga flickor ska få utbildning.

Malala ber sin morgonbön (familjen är muslimer) och går sin sista dag i skolan. Inte långt efter måste de fly området, och medan pappa bor tillsammans med andra oppositionella och leder demonstrationer mot talibanerna, turnerar resten av familjen mellan olika släktingar. Efter tre månader kan de återvända till en folktom stad med ruttnande lik i solen. Pappa är optimist beträffande framtiden men Malala håller inte med, talibanerna är fortfarande en stor fara anser hon, eftersom de bara flytt till landsbygden.

Malala, tolv år, deltar i möten med amerikanska beslutsfattare i regionen. Hon har nu beslutat sig för att bli politiker för att rädda sin dal och Pakistan. Och under de allra senaste åren har hon blivit något av en poster girl för flickors utbildning och regeringens ansträngningar i den riktningen. Hon har varit på möten, hållit offentliga tal mot talibanerna, varit i TV.

Det har varit fullständigt uppenbart för alla att hon är en begåvning med starka åsikter, och hon vågar ge luft åt dem. Man kan tänka sig vilken sorts känslor hon väckt hos talibanerna.

Så man kan undra om hon blev skjuten inte enbart för att hon var en flicka som sa emot, utan också för att hon (vid fjorton års ålder) var en formidabel motståndare. Och nu ligger hon på ett sjukhus i England och man vet inte än hur oskadad hennes personlighet och hennes hjärna är.

De pakistanska talibanerna har haft mage att kräva att mordförsöket skulle behandlas ”balanserat” av journalister, dvs att deras motivation för dådet skulle få stort utrymme. Precis som Breivik utgick från att folk skulle förstå hans massmord om de bara blev på det klara med APU:s mångkulturella program, utgick talibanerna från att bara folk insåg att Malalas uppförande bröt mot islam, skulle de kunna försona sig med brottet.

Men skotten mot henne har väckt en storm av protester och starkare uttalanden än de väntat sig. Så nu hotar de media. Och man undrar hur fortsättningen kommer att bli för Malala och Pakistan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s