Lite ströläsning / namnuppdaterat /Louie-uppdaterat

Hade anledning att titta in på Historiska Museets hemsida. Rekommenderas, även om en del text är väl barnsligt skriven, som om man utgår från att alla som besöker sidan är helt renons så väl på historiska kunskapet utöver de man får i första klass i grundskolan (come to think of it – får man några där?) som på kunskaper i svenska. Kunde det inte räcka med att erbjuda lättlästa versioner och alternativa språk? Men det kanske är ett beslut fattat utifrån chockerande upplevelser av utbredd historielöshet och ovana att läsa någon text alls?

Bland det man kan roa sig med finns en sida för sökning på namnbetydelser . Här ett par för mig närliggande exempel:

Annika
Förekomst: Vanligt
Namnsdag 21 apr

Härledning: Annika är en tysk diminutivform av Anna, lilla Anna, som härstammar från det hebreiska namnet Channa som betyder nåd.
Äldsta belägg i Sverige 1521

Alma
Förekomst: Vanligt
Namnsdag 08 sep

Härledning: Ett spanskt namn som är bildat av ordet alma som betyder själ eller av det latinska almus som betyder huld, mild.
Äldsta belägg i Sverige 1724.

Louie finns inte med. (Se dock nedan.)

Att Ulf betyder varg behöver man inte slå upp, inte heller att det förkommer på runstenar och i flera sorters sammansättningar. Namnsdag 11 april.

Peter
Förekomst: Mycket vanligt (sorry, sonen!)
Namnsdag 29 jun

Härledning: En engelsk form av det latinska namnet Petrus som härstammar från det grekiska namnet Petros. Petros är en översättning av det arameiska namnet Kefas som betyder klippa. (Petros och dess betydelse kände jag förstås till, men inte ursprunget kefas).

Uppdaterat:

Caroline
Förekomst: Mindre vanligt

Härledning: En engelsk och fransk femininform av Carolus. Carolus är en latinsk form av det nordiska namnet Karl som betyder karl, fri man. (Ursprunget är alltså nordiskt.)

Äldsta belägg i Sverige:1785

Danskt och engelskt drottningnamn på 1700-talet.

Anneli
Förekomst: Vanligt
Namnsdag: 21 apr

Härledning: En sammandragning av namn som Anne Louise och Annelise.
Äldsta belägg i Sverige 1800.

Louie-uppdaterat.
Hittade det här i Wictionary (min övers):
LUIS = franskt kungligt namn latiniserat till Ludovicus, av germanska (frankiska) hlud (”ära, berömmelse”) + wig (”krigare”) (jfr. German Ludwig). Louie heter alltså Ärorik krigare!

Varianter: Lewis, Louie, Aloysius
Feminina former: Louise, Louisa

Och så blir man, återigen, full av beundran inför de vackra föremål som människor tillverkade för så många årtusenden sedan. Brakteater (tunna bronsbleck med inpräglade figurer, ibland bara centimeterstora), halsbandskragar som krävde stor skicklighet att skapa, och små vardagssaker som den här kammen med uppfinningsrik dekor – ett människohuvud, ett hästhuvud.

Kam

Eller är det en älgko…?

Jag hade tänkt åka till Historiska Museet, men givetvis är det måndag plötsligt bara så där och då har museer stängt. Men kolla in sidan och alla dess bilder! De har ganska mycket aktiviteter också.

Annonser

3 reaktioner till “Lite ströläsning / namnuppdaterat /Louie-uppdaterat”

  1. Tack, vilka roliga länkar! Nu ser jag att Anaïs är en katalansk version av Annika, och att Louie är en engelsk diminutiv av Louis… och att min mor Gerd var uppkallad efter en fornnordisk jättinna/fruktbarhetsgudinna, Gardr, gift med Frey!

   Gilla

   1. … och 39898 kvinnor och 26 män heter Annika. Bara 251 män heter Louie, och drygt 11 000 kvinnor heter Alma. De som heter Peter och Ulf är lite fler.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s