Norsk odlad lax inte bra för barn och gravida, begränsade mängder rekommenderas nu.

Enligt nya norska kostråd från igår ska barn och gravida bara äta norsk odlad lax någon gång i veckan, eftersom den innehåller för höga halter av miljögifter. Myndigheterna har legat på uppgifterna om dessa halter sedan 2006, men först nu informerar de faktiskt allmänheten och ger råd i enlighet med dem. (Dock bara i Norge. I andra länder gäller ”lokala föreskrifter”.)

I en artikel läste jag att gifterna främst, eller delvis, kommer från fodret man ger laxen, och att industrin vägrar ändra på detta. I en annan att norsk odlad lax nu är på väg att konkurrera ut inhemsk vild lax i Ryssland.

Det här visar, återigen, vilken begränsad förmåga ickereglerad eller för lite reglerad kapitalism har att sätta samhällsnyttan före den egna vinsten. Tanken är att om marknaden är fri sätter alla människor alla klutar till för att fixa för sig själva, och deras olika strävanden kommer på något sätt att balansera varandra så att harmoni och samhällsnytta uppstår.

Men har man väl fått ett system där företag helt bygger på vinst och ska konkurrera med andra företag med samma agenda, kommer de oundvikligen att sätta den egna vinsten före hänsyn till människor och miljö – ÄVEN när ägare och aktieinnehavare själva drabbas rent fysiskt av följderna. Och de kommer att göra allt för att hindra människor från att välja andra alternativ, dvs sätta balansen ur spel.

kronprinspar och odlad lax
Norska kronprinsparet gör reklam för norsk lax och skaldjur i Indonesien.

Men om födoämne efter födoämne blir omöjligt att äta, vad gör vi då med våra pengar? Finns det, just nu, någon helt oförgiftad mat kvar i världen? Det är tveksamt. Vi har fått stryka den ena insjöfisken efter den andra, och strömmingen har halter av bl a PBC och dioxiner. Vete innehåller kadmium från rötslam och bör bara ger i begränsade mängder till framför allt barn (enligt mig helst inga mängder alls, men ungarna kan ju inte svälta ihjäl).

Eftersom vi måste äta mat och andas luft, är miljöfrågor bra mycket viktigare än mycket annat. Låt oss alla bli aktiva miljömuppar med nolltolerans som yttersta mål.

Annonser

4 reaktioner till “Norsk odlad lax inte bra för barn och gravida, begränsade mängder rekommenderas nu.”

 1. Nåja, svensk lax skall barn och gravida inte äta mer än högst 2-3 gånger per år, så norska laxen är nog tämligen OK jämförelsevis.

  Däremot rekommenderas barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Det gäller strömming, vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern.

  Kvinnor som är eller försöker bli gravida eller som ammar bör även vara försiktiga med fisk som kan innehålla kvicksilver. Kvicksilver lagras i kroppen under några månaders tid och förs över till barnet via moderkakan och bröstmjölken. Därför bör man inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare 2-3 gånger per år under tiden man försöker bli gravid, liksom under graviditet och amning. Det gäller abborre, gädda, gös och lake och stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka.

  Gilla

  1. Att svensk lax är alldeles förskräcklig gör ju inte den norska bättre, den är precis lika giftig i exakta tal oavsett hur mycket hemskare den svenska är. De tar inte ut varann.

   Fisk som man bör äta högst tre gånger om året ska man förmodligen inte äta alls. Närstan alla – eller alla – gränsvärden sänks med tiden. Som du ser kan gravida knappt äta någon fisk alls, trots att vi faktiskt behöver fisk, inklusive fet fisk.

   Gilla

 2. Hej,

  det här med miljöfrågor du skriver om ÄR det allra viktigaste!

  ”Miljömupp” är ett ord/begrepp som ringaktats/smädats men stiger nu snabbt i innehåll, ära och värde till hög karat – äntligen! Människan blir mer mogen och medveten, anar det rätta, vad som måste göras. Innerst vi vet det! skriver Tranströmer – så det finns ett viktigt personligt val att göra för alla! Att bara fortsätta låtsas som inget, fegt sticka huvudet i sanden är inget alternativ längre. Och inte heller att fortsätta blunda; ty igen vi då hamnar bland Tranströmers strödda ord:

  ”Våra ögon står vidöppna under bandagen”

  Vad fint att du skriver om miljön – också!

  Vad vi behöver för att komma ur vår miljöknipa är en ny kultur – en planetskötarkultur! ett paradigmskifte alltså – jaha, morsning, här loggar min hjärna ut men du kanske vet något bra sätt att laga världen på?

  Gilla

  1. Det får vi nog hjälpas åt med – och det första är att erkänna att det behöver göras, och inte låta sig nedslås av alla som säger att det inte är ”realistiskt”.

   Jag skulle vilja börja med att lista allt som vi absolut inte kan fortsätta med – t ex diverse giftutsläpp – och sedan sätta alla uppfinnarjockar på att komma på alternativ till de verksamheter som släpper ut dem, och så se till att inte existerande industrier sätter käppar i hjulen. Borde inte lusten att överleva och se ungarna växa upp friska vara en lika stark drivkraft som att bli mångmiljonär?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s