Amerikansk-judiska satirikern Jon Stewart besöker egyptisk kollegas show i Kairo.

jon_stewart_bassem_youssef
Jon Stewart t v, Bassem Youssef (på väg till åklagaren i Kairo i mars) t h.

Det här är lite fantastiskt, och ni kan se showen här. Se gärna hela (20 minuter) och låt er inte avskräckas av den något burdusa inledningen, där Jon Stewart (en demokrat i alla avseenden) förs in med svart huva över ansiktet och när den väl tagits bort ägnar massor av minuter åt att om och om igen säga Chokran! (tack!) och de andra tre meningarna han kan på arabiska.

Satirikern Bassem Youssef har kalkerat sin egyptiska show på Stewarts amerikanska, och han gisslar skoninglös islamisterna och presidenten. Han stöds varmt av Stewart vars show han besökt två gånger, är otroligt populär hos de flesta egyptier utom denna styrande klick, och blev så sent som i mars inkallad till polisförhör och hotad med fängelse för att ha förolämpat islam. En storm av protester friade honom.

Man kan beundra att Stewart alls vågade sig dit, för det hör till saken att antisemitismen i arabvärlden är monstruös och han är mycket öppet och mycket starkt judisk. Här handlar det inte om att säga att judar är lite snåla, här handlar det i värsta naziststil om att de har horn och svans, konspirerar för att ta över världen och dödar småbarn för att blanda deras blod i påskbrödet. (Samma sak sas om muslimer av en kvinna i ett ytterstahögern-parti i Sverige för ett antal år sedan.) Ett mycket stort antal muslimer, särskilt i islamska länder, tror verkligen på detta, även en icke föraktlig och rätt högljudd grupp i Sverige, i tillägg till våra alldeles inhemska antisemiter. Stewart och Youssef gör alltså inte bara en insats för yttrandefrihet och demokrati, de möts också tvärs genom ett område fyllt av hätska fördomar.

Herrarna utbytte kramar och artigheter, Stewart hade odlat ett litet skägg för att Muslimska Brödraskapet skulle gilla honom (sa han) och passade på att med en blandning av skämt och allvar stödja friheten att yttra sig, att vara just satirisk. ”Det kanske är att förolämpa, men satir har aldrig kört med motorcyklar in i en folkmassa eller sprutat tårgas, det är bara ORD. Just talk.” Publiken jublade. Internet har fört yttervärlden in till arabvärlden, de känner till Stewart.

Den amerikanska motsvarigheten till islamister är förstås den kristna ultrahögern. Den har sin röst hos Fox News (ofta kallat Faux News, falska nyheter), som driver en hysteriskt aggressiv ”nyhets”-förmedling, präglad av just konspirationsteorier och all grumlig inskränkthet man kan tänka sig. Alla politisk-religiösa extremister är egendomligt lika. Fox nämns här, och Stewart säger att det han ser hos dem är skräck, fear. De drivs av skräck, men man vet aldrig när den är äkta och när den bara är cynisk och manipulativ. (Vad de är rädda för? Kvinnor, homosexuella, svarta, judar, muslimer, ateister, demokrati, sex, abort, preventivmedel, fattiga, FN, välfärd…)

Bassem with Jon in NYC
Bassem Youssef besöker Stewarts show i New York och plåtar vördnadsfullt stolen där Catherine Zeta-Jones suttit.

Ovan hade de lite kul. Det hade de i Kairo också, där Jon Stewart uttalade sin vördnad för den uråldriga egyptiska kulturen men undrade varför de inte uppfunnit trafikljus än. ”Körstilen här verkar vara att försöka kravla ÖVER bilen framför!” klagade han. Youssef svarade att det var deras första försvarslinje – ingen kan ockupera Kairo, för gatorna är redan ockuperade. Och lade till: ”Att ta sig över gatan här är en sport. I vissa områden en extremsport.”

Men ibland krävs det stort mod att göra politisk satir, dvs den sort som verkligen går åt tunga makthavare, och inte bara försöka framhäva sig själv genom att förlöjliga vanliga människor för att de inte är hippa nog. Det är otroligt vad verklig satir kan åstadkomma – när den är som bäst är den en inspiration, ett fönster mot frihet, och håller kunskapen om nyktert och kritiskt tänkande levande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s