De ger sig inte, fåglarna och basilikan.

Inte en enda fågelunge finns det här i år, tänkte jag dystert när jag gick sjön runt igår. När jag flyttade hit fanns det dussintals andmammor med sex-åtta ungar varje år, så icke nu. Svanboet och det där tofspippiboet verkar folk helt sonika ha tagit bort. Vad ska det vara bra för? Inte en enda fågelunge!

Just som jag tänkt det, kom det en simmande. En liten liten andunge med sin mamma, enda kvarvarande av kullen och av storleken (småleken) att döma kanske t o m från en kull nummer två. Och lite senare kom ett tofspippipar (vad heter de nu igen? jag skrev ju om dem förra året!) med två randiga, pipande barn. Och längst bort vid Karlbergs slotts kolonilotter fanns ännu en andmamma med tre ungar.

andungar
Två av dem dricker vatten.

Det lustiga – om det nu var lustigt – var att den lilla andfamiljen på stranden var omgiven av fyra eller fem andhannar som bildade en cirkel kring mor och barn. Andra änder som dök upp i närheten kvackades bort. Saken är att om denna hona betraktas som partner av flera hannar, kunde hon mycket väl ha drunknat när alla försökte para sig med henne samtidigt. Men nu när hon uppenbarligen överlevt och lugnt vaggade ner till vattnet för att dricka hon också, är tydligen inte parning aktuell längre och hon har bara extra beskydd. I alla fall var det så det såg ut. Märklig situation, eftersom det fanns flera honor som verkade simma omkring som singlar. Kanske har de haft ungar som inte finns kvar?

Och så var det basilikan. Jag köpte den i en sådan där liten kruka i matbutiken och nu har den börjat blomma. ”Blomma?” sa Supergrannen. ”Basilikia torkar ju ut direkt!”

Men blommar gör den.

basilika

Den har vuxit som en tonårsräkel och vill ha vatten flera gånger om dagen – dvs, jag tar ut svarta plastgrunkan ur vita krukan, spolar genom jorden och sätter tillbaka den igen. Annars samlas vatten i ytterkrukan och dränker rötterna. Och när solen trycker som hetast mot fönstret får den komma in i rummet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s