Bostonbombaren – förmänskligad eller glorifierad?

DT RS

Som ni har sett har magasinet Rolling Stone placerat en bild av den överlevande unga Bostonbombaren Dzhokhar Tsarnaev, 19, (hans äldre bror, den troliga initiativtagaren, dog när polisen hann ifatt dem) på omslaget. De ville skriva en artikel om hur en till synes vanlig kille med vänner kunde bli terrorist, och enligt omslaget handlar det bland annat om att hans familj svek honom.

Det här har väckt en storm av känslor. Var det hänsynslöst mot offren? Flera försäljningsställen tycker det, och bojkottar numret. Var det istället något nödvändigt, nämnligen att visa att en terrorist kan se ut som, och i huvudsak vara, vem som helst? Till exempel någon i den egna omgivningen? Eller var det att glorifiera Tsarnaev genom att behandla honom som en rockstjärna?

Problemet från demoniseringssynpunkt är nämligen att pojken ser bra ut. Både män och kvinnor tycker han är tilldragande. När gaysajten Queerty skrev om honom fördömde förstås kommentatorerna honom och hans dåd, men några kunde inte låta bli att skriva: He’s attractive.

Min åsikt är att det är bra att visa och skriva om terroristen som person, som människa. Däremot förfelar omslaget det syftet, eftersom han sitter där och ser filmstjärnelik ut bland andra rubriker om andra artiklar och med loggan snyggt placerad in i bilden. Han är medvetet layoutad för att skapa ett attraktivt omslag. Tanken går inte till en collegestudent som var rolig och populär men sedan utförde en förödande terroristattack, utan till dokusåpor och en starlet som just rott hem en roll i någonting. man väntar sig paparazzibilder och röda mattan och kändisskvaller.

Polisfotografen Sean Murphy, som var med när Tsarnaev till sist fångade efter att ha gömt sig i en båt i en trädgård, ville motverka den effekten och lämnade sina relistiska bilder från tillslaget till the Boston Magazine. Ni kan se den artikeln och hans andra bilder från infångandet, med en blodig yngling och insatspoliser rustade till tänderna, här.

DT DM3b
En scen ur CSI? undrade en kommentator.

Reaktionen blev blandad. Många, inklusive jag själv, undrar: Blir inte resultatet motsatsen till vad fotografen avsåg? Bilderna är som tagna ur en polisfilm, och strålkastarna förhöjer det intrycket. Tsarnaev släpar sig upp ur den genomskjutna båten, drar upp tröjan för att visa att han inte har något dolt vapen, och kollapsar över relingen. Han är blodig och en prickskytt har sin laser riktad rakt mot hans panna. Och han ser bra ut.

Vi har sett för mycket dramatik på film och TV och i dataspel för att riktigt kunna tränga genom hur det programmerat oss. Häftiga bilder. Snygg kille. Sexigt med tröjan där. Nästan lite Jesus när han står med handen höjd och har laserstrålen i pannan, blir liksom lite mer och högtidligare än vanlig action. Undrar vad historien bakom är, var är filmtiteln på det här DVD-omslaget? Snyggt regisserat och spelat.

Jag tycker Rolling Stone skulle ha gett fan i sitt omslag och enbart visat bilden inuti tidningen, och att hela denna episod bör ge en tankeställare åt underhållningsindustrin och åt oss själva. När man inför sådana här bilder inte kan se den bistra verkligheten genom det Hollywoodfluff man indoktrinerats med, har det gått för långt. Och vi bör se upp med vår tendens att inte vilja skilja dragning till karismatiska men farliga personer, som Tsarnaev (han får kärleksbrev), och för den delen Sarah Palin, från vad vi verkligen anser om saker och ting.

DT BM

Annonser

2 reaktioner till “Bostonbombaren – förmänskligad eller glorifierad?”

  1. Tänker på den graffitti-utställning som svenska biståndspengar via Sida bekostade i Israel, och som också visades i Stockholm. På ett av ”verken” finns den kvinnliga självmordsbombaren Dalal Al Mohgrabi,som tog 38 oskyldiga israeler med sig i döden, varav 13 var barn. Hon var ju också mycket vacker, och det finns många bilder av henne som inte har annat syfte än att visa just detta. En 19 år ung och tjusig hjältinna. Sorgligt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s