Kristallnatten – den handlar om judefientlighet.

kristallnatten

Salomon Schulman i Kvp/Expressen om vänsterns selektiva antirasism.

Under kristallnatten 1938, året innan Tyskland startade andra världskrigets efter ett fejkat polskt ”angrepp”, krossades judiskägda butikers fönster i Nazi-Tyskland och skärvorna glittrade som kristaller på trottoaren. Morgonen efter gapade folk på förödelsen, och ägarna sopade bort splittret. Redan innan hade deras fönster försetts med posters av hakkorsmärkta nazister: ”HANDLA INTE AV JUDAR”. Detta var början på förintelsen, som dödade sex miljoner judar, plus homosexuella, romer, kommunister och andra misshagliga. Men judarna var utan tvekan huvudmålet, hatobjektet för en förvriden, vettlös rasism byggd på lögner, historieförfalskning, paranoia och kvasivetenskap.

Direkt efter kriget när läger och massgravar öppnades och högarna av lik visades för världen, blev det en massiv chock. Aldrig mer. Aldrig mer fick detta hända.

För några år sedan såg jag en demonstration till minnet av Kristallnatten. Nu var det judiska inslaget helt undansopat, nu gällde det ”kampen mot rasism”. Jag undrade i mitt stilla sinne: Finns det en enda religiös jude som vågar gå i detta vänstergäng klädd i kippa?

Kristallnatten handlar inte om rasism i största allmänhet, den handlar exakt om en sorts rasism: Judefientlighet. Antisemitism. Just den dagen är det just det man ska komma ihåg. Det finns mycket diskriminering att kämpa emot, men Kristallnatten handlade om början på ett folkmord på framför allt en grupp: Judar.

Och det är särskilt viktigt eftersom många judar idag runt om i världen upplever att antisemitismen är tillbaka. Det handlar om ett antal muslimska länder (där antisemitismen är öppen och grov) och en del muslimska grupper i västerländer, det handlar om vänstergrupper och ett allmänt slarvtänkande där judar på något diffust sätt ses som en del av Israel, och som en enhetlig grupp som tycker, känner och är lika, vilket är grunden för all rasism.

Vi kan inte ha ett samhälle där människor inte vågar tala om att de är judar, där judiska lärare kan rådas att hålla sin judiskhet hemlig för att inte ”provocera” muslimska elever (detta har hänt), och där religiösa judar känner att de måste ha vakter runt synagogan, vilket inte behövdes under flera hundra år.

Vi kan inte ha det så. Vi måste vakna till, göra oss besväret att tänka genom de här sakerna och ta ställning för den idé om alla människors lika värde och om individens rätt som vi har kämpat oss till. Den kom inte gratis, och vi måste medvetet upprätthålla den. Och ett uttryck för den måste vara att man ska kunna vara jude i Sverige utan att vara rädd, och kunna högtidlighålla minnet av kristallnatten och hedra sex miljoner offer utan att ursäkta sig.

Annonser

2 reaktioner till “Kristallnatten – den handlar om judefientlighet.”

  1. Jag tycker att det värsta är att epiteten (jag kallar dem så) religiösa riktningar, är så fruktansvärt intoleranta mot varandra.

    Tänk jag tror att de flesta tror att de ägnar sig åt religion för att göra gott.

    Men det har jag sedan barnsben insett att det är precis tvärtom. Därför har jag lämnat hyckleriet för cirka 55 år sedan.

    Förvånad över att inte alla kommit till insikt att vi alla är människor. Inget annat.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s