Före jul.

Om det finns något att glädja sig åt idag, måste det vara demonstrationerna över hela landet mot nazister och rasister. Jag hade velat åka till Kärrtorp och vara med, men det gick tyvärr inte. Men det fanns många, många andra där.

I en märklig intervju förklarade en av dessa attackerande nassar att han var nöjd med överfallet på en fredlig demonstration i Kärrtorpför en tid sedan, dels därför att han lyckades skada någon, dels därför att det blev skriverier i tidningarna. Det kan man jämföra med att samma snille hävdar att den sk ariska rasen – det finns ingen sådan – är överlägsen alla andra på grund av sin enastående intelligens och förmåga till empati. Att han tror att han framstår som smart och empatisk efter hot och våld, är inte precis bevis på hans personliga meriter i någondera avseendet.

Vi har kämpat hårt och länge för den demokrati vi har, med fel och brister, för någorlunda jämställdhet, för en normal syn på homosexuella och för insikten att hudfärg inte har någon som helst inverkan på intelligens eller på empati, för den delen. Vi vill inte ha nazister. Vi lockas inte av deras aggressivitet, vrålande, eller brösttoner. Vi tycker inte om deras ålderstigna, förstenade, ovetenskapliga och brutala idéer.

Och vi bör inte heller låta oss luras när en falang av denna rörelse modererar tonen, sätter på sig kostym, och säger att de heter SD. Samma person som nu är ledare för SD, drogs till den nazistiska rörelsen och marcherade med den, innan han insåg att det fanns smartare vägar att gå.

Det är skönt att dessa demontrationer hölls, det förebådar i alla fall en viss julefrid.

Så God Jul till alla som tålmodigt läst denna blogg under året, må ni få en fin och lugn helg med nära och kära, eller solo, och samla krafter och glädje till nya idéer och nya äventyr.

Annonser

4 reaktioner till “Före jul.”

  1. En riktigt fin och God Jul till dig också, Annika!
    Ja, ett Gott Nytt År också.
    Den röda grytlappen som en gång kom från dig, har nu i janssons-tider .., använts flitigt. Ja, till annat också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s