En liten en, Millenium 4, kanelbullar versus FRA, med mera.

minijulgranminikottar
Minijulgranen har små miniminikottar.

Det har ju kommit ett nytt litet barnbarn, en liten pojke som fyllde två månader på julafton. Tyvärr har jag inte fått se honom utom på bild (han är alldeles otroligt lik sin pappa i samma ålder), men han har fått namn. Tyvärr har hans första tid inte varit så mysig för honom. Han har varit alldeles väldigt sjuk, om än inte livshotande vilket man är oändligt tacksam för, men han har haft ont och blivit opererad. Jag hoppas att det tonar bort, och att han blir alldeles ovanligt frisk framöver. Att bli opererad när man bara är några veckor gammal kan inte ge en några stora förväntningar på vad som komma skall, så nu vill man ju att han snart ska bli glatt överraskad av hur bra han mår och hur kul allting är.

tropiskt julkort

En gammal, gammal barndomsvän – ja, vi är jämnåriga men kände varann praktiskt taget innan vi föddes, och han var den första pojke som pussade mig (vi var tio år), skickade ovanstående soliga jul-ekort från Spanien. Vi har inte setts på många herrans år och nu bor han på Kanarieöarna, men det är något visst med barndomsompisar som man lekt mycket med. Och så mycket som det regnar den här julen, var det trevligt med en glad papegoja. Jag råkar dessutom vara väldigt svag just för papegojor.

MILLENIUM 4… Som de flesta vet har Norstedts bett författaren David Lagercrantz skriva en fortsättning på Stiegs Milleniumböcker. De har valt noga – David blir mest inspirerad av karaktärer som redan finns, helst verkliga, det var han som skrev boken om Zlatan, så han borde vara som klippt och skuren för uppgiften. Men hans första reaktion var ”nej, nej”, och denna gut feeling kanske han skulle ha hållit fast vid.

För ingen annan än Stieg kan skriva utifrån Stiegs idéer, passioner, demoner, minnen och föreställningar. David träffade aldrig Stieg, men det spelar inte en avgörande roll – inte ens de som kände honom skulle kunna skriva hans böcker. Man kan inte se tillbaka på det som redan skrivits och komma på de helt nya saker som skulle ha fötts i Stiegs huvud, om man inte är Stieg.

Jag har mailat med förlagschefen och pratat med David Lagercrantz i all vänlighet, och de är helt sammanpratade och alldeles väldigt hövliga och positiva till att man hör av sig. Stiegs karaktärer kan stå för sig själva, säger de, och förtjänar att leva vidare. Förtjänar är ett väldigt konstigt ord i sammanhanget, och leva vidare kommer de förstås inte att göra. Och när man kommer in på hur DL ska skriva boken blir det luddigt. Han ska naturligtvis inte härma Stieg, sägs det, men hur ska det då kunna kallas en fortsättning på Milleniumserien?

Det här är vad man frågar sig:

1. Om inte DL ska försöka skriva i Stiegs mycket speciella tonläge, hur ska han skriva då? Stieg hade en lätt docerande stil och en sarkastisk humor. Det är via den vi har lärt känna samtliga karaktärer. Hur ska det kunna bli Salander och Blomkvist om de beskrivs, och talar och tänker och känner, på ett helt annat sätt?

2. Stieg hittade inte bara på intriger, han drevs mycket starkt av sina idéer om politik och samhälle. I en bok har han en helt subplot som enbart är där för att han ska kunna vädra sina tankar om hur en tidning bör skötas. Alla karaktärer agerar utifrån vad Stieg såg som viktigt. Har DL samma politiska världssyn, sociala världssyn, utgångspunkter? Det är inte särskilt troligt. Så vad ska han göra med dessa drivkrafter? Negligera dem, låta dem finnas där som ett svagt oengagerat eko, eller stoppa in sina egna uppfattningar?

3. Stieg var kriminalromanfantast. Han beundrade Sara Paretsky och Val McDermid, och han gillade Modesty Blaise. Han hade utarbetade teorier om hur en kriminalroman ska skrivas. Han hade utmejslade tankar om hur han ville skildra våld. Om detta vet David Lagercrantz förmodligen ingenting.

Syftet med böckerna var dubbelt; dels ville Stieg tjäna massor av pengar, dels ville han få ut sina idéer. Av detta kan DL förstås bara ansluta sig till den första aspekten, eftersom han vet mycket lite om den andra.

Att skriva en fortsättning är helt och hållet en kommersiell idé. Den är ungefär lika kallhamrad och misslyckad som att skriva nya Nalle Puh-historier. Agenten Magdalena Hedlund fick frågan i TV om man kunde skriva en fortsättning på William Shakespeares pjäser, och hon blev lite ställd någon sekund, men höll masken och svarade att varför inte, om det är stilfullt gjort. Vilket jag har svårt att tro att hon egentligen anser. Att bearbeta och tolka och vända på hans pjäser har förstås däremot gjorts – med varierande resultat. I bästa fall har man fått en ny vinkel på vad som redan finns där.

Nu sitter jag i en speciell sits när jag skriver det här, inte bara för att jag kände Stieg och vill försvara hans integritet, men därför att jag själv skrivit en icke uppförd pjäs som är en sorts fortsättning på Jean-Paul Sartres Lyckta dörrar från 1944. Som ni vet skriver jag annars inte någonting som inte är original, så det här är ett undantag, och det handlar inte om en fortsättning i vanlig mening, utan om en sorts svar på originalpjäsen. Sartre säger i den: Så här gör dessa rollkaraktärer, och jag frågar – och svarar på frågan: Men varför gör de så här? Vilka är deras motiv? Vad händer om de utvecklas vidare? Det är alltså inte samma sak som att skriva en fortsättning på Stiegs trilogi, men jag tänkte jag ändå skulle nämna det.

Davids bok kommer inte att bli Millenium 4. Det kanske blir en bra bok om ett spännande ämne, men det blir inte en Stieg Larsson-bok. Det blir en David Lagercrantz-bok där pappfigurer föreställande Stiegs karaktärer lånas in, och slängs omkring.

För att hoppa till ett annat ämne – Sverige har nu modigt försvarat vår svenska kanelbulle. EU vill minska mängden av vanlig kanel i bakverk, eftersom kryddan innehåller ett giftämne. Men vi håller fast vid vår tredubbla dos. Kanelbullen är traditionell mat, nämligen. Så vi skyddas som svenskar av våra myndigheter när det gäller att bevara Kanelbullens integritet, medan vi säljs ut lock stock and barrel när det gäller privata uppgifter, mail och telefon på nätet. När vi bara hade vanliga brev och landlinjetelefoner, kunde man inte hur som helst öppna brev eller avlyssna samtal. Nu när vi inte bara kan använda, utan ofta tvingas att använda nätet och mobiler, när telefonnätet stängs och ledningarna rivs upp, finns inget skydd kvar. Och tar man sedan dessutom bort de kontanta pengarna, har vi även förlorat den fysiska makten över våra tillgångar.

Till sist en rolig bild som Anna Toss länkade till i en annan blogg – den visar vad kartnamn egentligen betyder, på de lokala språken. Roligt att se.

2 vad kartnamn betyder
De starkas land, de noblas land, landet till höger, de RIKTIGT starkas land, landet som tillhör dem med stora mössor…

Annonser

3 reaktioner till “En liten en, Millenium 4, kanelbullar versus FRA, med mera.”

 1. Cecilia N
  http://cessistickar.blogspot.se/

  Man tar ett persongalleri som någon annan har hittat på och skrivit om och så sänder man ut dem på ett helt annat äventyr, nämligen det som man själv skriver ihop. Och så visar man upp det för andra som gillar att läsa om det persongalleriet.

  Hepp!
  En fan fiction.
  Nu i ny genre alltså?
  ——-
  Bloggen strular,så jag får lyfta in kommentaren mmanuellt.

  Gilla

  1. There is no hepp aboput it. Det presenteras inte som fan fiction och det ÄR inte fan fiction. Fan fiction skrivs av entusiastiska fans. David Lagercrantz har inte, full av beundran för Stiegs böcker, skrivit en fan fiction-historia och sökt ett förlag för den. Han har blivit ombedd och gett med sig efter initialt motstånd, och boken presenteras som Millenium 4 i avsikt att dra in pengar på Stiegs berömmelse. Det är något helt annat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s