Tillfälligt avbrott

i avbrottet.

Lokalt är det rörigt, trafikljusen funkar inte på S:t Eriksplan och Buylando där ska läggas ner nästa fredag. Sorg och veklagan, de har ju varit en mötesplats och personalen roliga bartenders för en räcka originella stammisar. Så nu har de – hör upp nu, U och P – utförsäljning av alla filmer, 50% rabatt. Hyra får man också till halva priset, så jag har fyra filmer här bredvid mig.

Syrien är för jävligt, Afghanistan är för jävligt, lynchningen av kvinnor (kallade gruppvåldtäkter)i Indien är för jävliga. Jag läste ju Herodotos´ historia från 400 f.Kr för ett tag sedan, och det var samma monotona elände av krig och grymheter.

Våldsamt kvinnoförtryck var utbrett överallt, men vad som inte fanns i Herodotos´ värld var rasism. Folk var folk, vem som helst kunde råka bli slav efter ett krig, de olika grupperingarna hade bara olika seder och bruk som han redovisar. Om ”libyerna”, alla folk väst och sydväst om Egypten, säger han bara att de har det krusigaste håret. Om etiopierna söder om Egypten (de spelar en stor roll i hans historia) säger han bara att de är världens vackraste folk. Han noterar färgen, som anses bero på solgudens nyck, men det faller honom aldrig in att den skulle vara konstig eller förbunden med några speciella karaktärsegenskaper. Rasism är en sentida uppfinning.

Och nu tillbaka till avbrottet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s