Artiklar och Moms Mabley

Jag hoppas ni inte missade Whoopie Goldbergs program om den tidiga svarta amerikanska kvinnliga komikern Moms? Det tog fram en begåvad och väldigt framgångsrik komiker som kom på scenen redan på tjugotalet, så småningom trängde genom rasbarriären och jobbade på till sin död 1974, men nu är nästan bortglömd. Hon var stark och frispråkig och uppträdde på scenen i städrock och utan sina tänder, och hennes röst var mörk och whisky-hes. Men utanför scenen var hon Mr Moms, en stilig man i kostym med flickor vid armen. Vilket tydligen ingen någonsin sa något om. ”Vi lade oss inte i sådant på den tiden”, som en av de intervjuade säger.

Här finns programmet på SVT play (om jag inte har glömt hur man gör finlänkar.

Den här dokumentären är Goldbergs första regijobb. Det var inget lätt projekt att sy ihop, som man kan läsa om i en artikel i New York Times. Det finns nämligen ganska lite bildmaterial bevarat. Goldberg hade först HBO med sig, men de ville att hon skulle spela Moms i filmen och det ville inte hon, så hon lade ut projektet för crowdfunding på Kickstarter, alltså inbjöd alla som ville att bidra med pengar. Bristen på bilder kompenserade hon med roliga texter av talade inspelningar, och en animerad filmsnutt. Men vi får se Moms besöka kända TV-program på sextio- och sjuttiotalen, och se hennes sjunga ”Abraham (Lincoln), Martin (Luther King) och John (Kennedy)”, och hon gör det oändligt gripande med sin hesa, brustna röst. Leta upp klippet på Youtube!

Artiklar – leta gärna upp Håkan Lindgrens artikel ”Reaktionär politik i radikal förpackning” (SVD). Erik Wijk har skrivit en artikel ”Jimmy Åkessons dragning till högdjuren” om vad den märkligt anonyma Åkessons drivkrafter egentligen är, och Johan Croneman en artikel ”Det ska skrattas mycket, varför inte hela tiden?” om hur onödigt och stressande flåshurtiga program för barn gärna blir numera.

F ö har jag haft infektion i en tandrot, ätit penicillin och i samband med det gått kall kalkon på allt vad socker heter, jag som utan vidare kan äta en hel glassburk med efterföljande choklad och sedan ett wienerbröd (jag ser inte ut som en minitruck för inte), och kan meddela att man får ingen abstinens alls. Lätt som en plätt. När jag ändå höll på lade jag om hela matordningen baserat på vad jag verkligen behöver och gillar, så frukost är numera t ex kall köttfärslimpa, en banan, en halv grapefrukt och en stor kopp mjölkchoklad utan socker. Och så fortsätter det med grönsakssoppor och grönsakspajer, fler bananer och mer drickchoklad (alltså med enbart kakao, inget Oboj-skräp). Så det går att skippa socker om man bara inte ger sig hän åt att äta sånt man egentligen inte vill ha.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s