Kazmierska hoppar i galen tunna.

Det är en utmärkt tanke att inte alla i en grupp ska ställas till svars för – eller frågas ut om – vad vissa i gruppen gör. Jag vill inte alltid bli behandlad om representant för kvinnokönet, t ex, judar vill inte behandlas som representanter för israelisk politik och avkrävas åsikter om den, och om man är mörkhyad betyder det inte att vem som helst ska komma och begära ett föredrag eller diskussionsinlägg om rasism. Vi är unika individer.

Men när Magnus Ranstorp på sitt twitterkonto undrar – inte kräver – om officiella representanter för muslimska grupperingar tar avstånd från den definitivt högerextrema islamistiska gruppen ISIS, påstår Nathalia Natalia Kazmierska i en sorts knee jerk reaction att han kräver avstånstagande av ”alla som råkar vara muslimer”, och ”misstänkliggör muslimer”. Man kan läsa ordväxlingen här. Jag kan inte se att Ranstorp, som dessutom vad jag förstår i sin yrkesroll gör allt annat än att ”misstänkliggöra muslimer”, på något sätt säger vad han anklagas för. Vilket han visar och förklarar i sitt svar. Men NK ger sig inte, istället för att erkänna att hon feltolkade hans tweet kräver hon en ursäkt.

Så blint får man bara inte reagera som debattör. Det drar ner diskussionen till sandlådekrig med färdiga åsikter som triggas av enkla signalord, i stället för att man sätter sig in i vad som faktiskt skrivs. Man ska läsa alla orden, Kazmierska.

Att undra hur olika muslimska grupper ställer sig i förhållande till ISIS och andra islamistiska organisationer är högst berättigat. Jag undrar också. Vilket inte betyder att jag tittar snett på varenda muslim jag ser eller pratar med, eller att jag avkräver dem som privatpersoner några speciella insikter, analyser eller ställningstaganden.

Däremot kräver jag en del av mediedebattörer.

PS. Kazmierska påpekar på ett twitterkonto att jag stavat hennes namn fel, och att jag citerat henne galet. Det stämmer att hennes förnamn fick ett h som inte ska vara där, och det ber jag om ursäkt för. Däremot tror jag inte att mina korta citat är felaktiga – tryck på länken och kontrollera.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s