Gotland i måndags /Bilduppdaterat

Årets endagssemester på Gotland kom i måndags och förgylldes av Uffe som ägde Hedbergs Bok- o Musikkafé tills han sålde det förra året, och hans konstnärliga fru Berit och den fantastiska safari de hade planerat för oss.

Halv elva mötte de mig vid planet nypålästa och taggade, och vi körde till Katthammarsvik och promenerade på Grogarnsberget (heter det så?) och tittade på havet och på de stora brottstycken av berget som spruckit loss åt öster och norr, åt god lunch på serveringen på Östergarns gamla folkskola – rotsakssoppa och hembakat bröd med ost – och fortsatte till Torsburgen. Det är en klint som reser sig hela 71 m över havet, ett forntida befäst flera kvadratkilometer stort ställe att gömma sig på när fienden kom. Där ligger också ligger resterna efter den stora skogsbranden 1992 fortfarande kvar över en vidsträckt slätt – fällda, nu renspolade trädstammar och taggiga grenar i mängd.

Vi traskade bokstavligen över stock och sprucken sten ända bort till en klintkant i underbart svalt halvgråmulet väder, folktomt och skönt var det. Frisk luft, långa vandringar, sprakande gul och röd växtlighet, trevligt sällskap, en underbar ö – man kan inte ha det bättre inför en höst med mycket jobb. Vi fortsatte till deras hus i Fårösund där en nybakad äppelkaka väntade. Det är ett fint svart trähus med vita väggar inuti, fyllt av färger och målningar och med en underbar TV-hörna under snedtak ovanför en fullkomligt livsfarlig modern trappa utan sättstycken och i avsaknad av räcke högst upp, där var det bara ett hål ner till golvet – men det funkade det också.

Så åkte vi förbi Ar och Bästeträsk och tog t o m en snabb avstickare till Gården, innan jag lämnades i perfekt tid till planet tillbaka till Stockholm.

Tack Uffe och Berit! Tack också för receptet på baguette, ett bröd jag aldrig lyckats baka. (Berit berättade om njutningen att komma hem från jobbet och mötas av en make som just bakat baguette.) Igår försökte jag hemma – inget fett i degen, och ingen knådning efter andra jäsningen, 275 grader och vatten i ugnen.

Det bidde väldigt gott. Men baguette bidde det inte, utan seg och härlig fralla.

///

Gotland 1 Ulf och Berit ÖstergarnGotland 2 Östergarns f d  folkskola, serveringGotland 3 Annika, Berit

Gotland 3b TorsburgenGotland 5 Vardagsrum FårösundGotland 6 Vardagsrum Fårösund

Gotland 7 Äppelkaka

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s