Slarv-Sverige

Vad har hänt med vuxna människor i det här landet? Trafikverket utsätter folk som jobbar på spåret för livsfara eftersom de inte orkar följa sina rutiner, Socialtjänsten fungerar inte, Migrationsverket struntar i att kolla upp språkexperter INNAN de anlitar dem, tågen klarar inte tidtabellerna eftersom ingen orkat ta tag i underhållsfrågan i tid, osv, osv. Det är som om en håglöshet spritt sig över allting och vi håller på att sjunka ner i en B-films-mentalitet. Äsch, liksom. Vad då anstränga sig?

Ursäkterna duggar, och svaga chefer radas upp den ena efter den andra framför TV-kamerorna och säger att NU ska de verkligen ”titta på det här”, för det ÄR ju deras ansvar. Trafikverkschefen pratade (helt skräckslagen) om ”fortbildning”, man tar sig för pannan. Fortbildning för att göra det grundläggande jobb man redan har?

Varifrån kommer denna apati? Är det flumskolan vars elever nu är ute i verkliga livet och tar med sig en attityd av att man inte behöver ta konsekvenserna av någonting, för då blir man kränkt?

För allting har konsekvenser. Det är bara i barndomen som det är huvudsaken att man försöker, i verkliga vuxna livet måste man gå in för att lyckas med sitt jobb, följa regler, kolla upp vad som händer, ta strider, anmäla felaktigheter, sparka uppenbart ovilliga och odugliga personer. I vuxenlivet får allting faktiskt konsekvenser. Ibland lyckas man inte fast man verkligen gått in för det, sådan är tillvaron, och då får man ta det, lära sig, lägga om metod kanske, och gå vidare klokare och vuxnare.

Den här tonårsmentaliteten måste bort. (Ber tonåringar om ursäkt.)

Annonser

4 reaktioner till “Slarv-Sverige”

 1. Bra skrivet om tankar som också jag har. I de flesta organisationer där jag arbetat under snart 45 år, har vi haft stenhårda kvalitetskrav, som måste följas. Oberoende inspektioner från certifieringsföretag med jämna mellanrum, och uppföljning av att felaktigheter rättas till. Direkt!

  Och då har vi ändå inte liv på vårt ansvar.

  Gilla

  1. Och nu ska Trafikverket ”sätta sig ner och verkligen gå genom det här” – efter den SJUNDE incidenten! Och uppgiften om ett dödsfall hade tagits bort ur de papper Uppdrag Granskning fick. Helt oacceptabelt.

   Vi behöver ett bättre Riksrevisionsverk. Minst.

   Gilla

 2. Med få spår och många olika tågoperatörer så bäddar man för kaos. Det blir en enorm press på dem att hela tiden få det att flyta. Och det blir en mardröm med kommunikationen, när meddelanden skall förmedlas korrekt till en massa olika operatörer, det var mycket enklare när bara SJ körde på rälsen.

  Gilla

  1. Om de nu har rutiner för att lyssna till varningar och reagera på dem, är det ju konstigt att det inte fungerar – och inte en gång, men ett antal, varav en med dödlig utgång. Att det fallet plötsligt inte fanns med i Trafikverkets egna papper är ytterligare en skandal. Det hjälper inte att chefen sitter i TV och ”tar på sig ansvaret” och ”nu” ska göra något, man kan inte sitta kvar efter sådant.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s