Tjuvnypen mot Söder i riksdagen och alliansens agerande.

Jag följer inte Twitter så jag vet inte hur det låter där – pubertalt, enligt en ledarskribent i Expressen – men de demonstrationer mot vice talmannen Björn Söder, SD, som består i att hälsa honom på hebreiska och nordsamiska, är jag helt för. I princip ska man hålla på formerna så länge SD inte helt och hållet agerar nazistiskt, men hälsningarna är korrekta, såvitt jag kan se, och om man bara tillfogar en översättning och inte håller resten av anförandet på något annat språk än svenska, är det yttringar som han förtjänar.

När han sitter och hackar och avbryter och kräver svenskt tilltal gång på gång, är det kanske mer han själv som går utanför talmannens plikt än riksdagsledamöterna i fråga som bryter mot föreskrifterna. Han ska inte hindra debatten.

Att använda ett parti som SD som nyttiga idioter, som alliansen gjorde när de röstade på sin egen budget i medvetandet om att SD troligen skulle ta chansen att fälla regeringen, är mycket, mycket farligt. Liknande har försökts förr (”folk kan ju inte vara så dumma att de stöder dessa stollar helt och fullt?”) och misslyckats med fruktansvärda följder. Liksom många andra stöttes jag av de fyra borgerliga partiledarnas stolta uppsyn när de tågade mellan fotoblixtarna efter denna lågpannade fadäs. Det var bara svenska fanor mot en blå himmel bakom dem som saknades. Nu måste regeringen regera enligt en borgerlig budget, trots att de är större än alliansen, vilket är något av en skandal. Vi ser redan resultatet. Alliansens partier borde skämmas.

Nerskärningen av bidragen till kulturskrifterna är också en skandal. ”Vi satsar på ungas läsande istället”, säger kulturutskottet, men frågan är vad de sedan läskunniga eleverna i framtiden ska läsa och lära av? Grunden för all demokrati är bildning, kunskap, orientering och ett offentligt rum där viktiga frågor kan stötas och blötas och nya, udda idéer komma fram. Beslutet är ett nederlag både för de unga, de vuxna, kulturen och demokratin.

SD är en tidsinställd bomb. Behandlas med yttersta försiktighet.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Tjuvnypen mot Söder i riksdagen och alliansens agerande.”

 1. Jag är oroad. Faktiskt! Oroad för framtiden. Stämningen är rätt kuslig i landet. Och jag kan för mitt liv inte förstå varför det är så nödvändigt att dela in människor i olika grupper/genrer/nationer.

  Jag bor i detta land, är åttondelsvallon. I mitt hushåll lever också Benke, tornedaling med finsk mor och tornedalsk far. Måste vi kanske assimilera oss!?? Eller duger vi som vi är.

  Gilla

  1. Håller med dig. Själv har jag en flamländare någonstans (Vougt), funkar det? Och enligt ryktet fanns det en kines i den norska släkten för fyra – fem hundra år sedan. Säkert skumt. Och mamma, barnbarn till en indelt soldat och en bondflicka i Östergötland, hade MÖRKT HÅR. Ajaj!

   Det är många som tycker att invandringen är för stor och för illa skött, men SD utmärker sig genom sitt skrämmande tänkande om folk som ”nationer”, med vilket de egentligen menar ”raser”. Det finns ingen judisk ”nation” i Sverige. Eller en ”samisk”, som vi ”accepterar”. Accepterar, för övrigt, vilket ordval!

   När det gäller samerna var de dessutom definitivt först i norra Skandinavien, möjligen först i hela Skandinavien öht, och ”svenskarna” var de som trängde norrut och lade beslag på deras mark.

   Det enda positiva med Alliansens snikna beteende är väl att SD som parti börjar visa sitt rätta ansikte, men då gäller det också för oss andra att ha ryggrad och inte ge efter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s