Aspergers och udda nördar i Tv-serier

Scorpion är en ny TV-serie där en hel grupp superbegåvade personer med Asperger spelar huvudrollerna, med skådespelaren Elyes Gabel i spetsen. Jag tyckte den var intressant därför att den verkligen tycktes gå in för att vara så autentisk man kan bli i en underhållningsserie, med en massa nya insikter i hur det är att ha Aspberger (jag förutsätter att de är researchade, och undrar om någon av kreatörerna själv har Aspberger).

Mest spännande var det när Gabels rollfigur började tolka en liten pojke för att hjälpa hans mamma att förstå honom. Pojken satt t ex och verkade leka lite förstrött med salt- och pepparkar och andra små köksgrejor, och hon fick veta att han i själva verket spelade schack. Eller när Gabel frågade pojken: ”Brukar du pausa dina drömmar? Och återspola dem?” och pojken svarade: ”Ja, ibland.” Spännande!

Tyvärr handlar det nu mera om själva intrigerna, och då blir det mer allmängods.

En annan liknande serie är Numbers, där David Krumholtz spelar mattegeniet Charlie Eppes som hjälper FBI. Man kan inte annat än beundra skådespelaren, som konstant skriver långa mattetal på tavlor och glasskivor och nästan lyckas göra långa, nördiga matterepliker underhållande. Tyvärr går det inte riktigt i längden, eftersom man inte begriper ett smack av dem, och flera av hans enormt invecklade uträkningar i själva verket är något man kan komma fram till med alldeles vanlig enkel vardagslogik på fem minuter.

Men allt som försöker förnya konceptet är positivt!

Annonser

2 reaktioner till “Aspergers och udda nördar i Tv-serier”

  1. Hej Rexxie, long time no see! God fortsättning till dig också.

   Den går på Fox, som också kör repriser på ”Jordan, rättsläkare”. (Det var förresten där jag upptäckte att det då aktuella lejonet gäspade i st f att ryta.) Numbers går också på Fox. Kanal 14 på min TV.

   Så länge Fox kör serier är det OK, utom en trist serie om gastande rednecks som letar efter uniformskanppar från inbördeskriget och liknande i marken). Men börjar de köra Fox News här, blir jag sur.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s