Nej, det finns ingen världsomfattande "judisk konspiration".

Niklas Orrenius berättar i sin krönika i DN hur även en del skolungdomar tror att det finns en världsomfattande konspiration, bestående av ”judarna” och ”frimurarna”, som drar i alla trådar och bestämmer allting.

Det borde vara ganska enkelt att slakta denna idé med vanligt enkelt förnuft – ser världen, med all sin villervalla och motstridiga passioner och krig med intressenter från totalt olika håll, ut som om någon på något som helst sätt drog i alla trådar? Svaret är ett bestämt nej. För det andra, kan ens israeliska medborgare i Israel enas? Svaret även där är uppenbarligen nej, eftersom det även där finns olika partier, olika grupperingar, från ortodoxa fanatiker till fredsgrupper som vill samarbeta med likaledes fredsvänliga palestinier. Vad beträffar idén att ”judarna” sände flygplanen in i World Trade Center ”för att ge araberna skulden”, är det helt enkelt faktamässigt fel. Man vet vilka som gjorde det och varifrån de kom (Saudi). Dessutom vore det mer än korkat av ”judarna” att begå ett så monstruöst brott i det land som, den inhemska antisemitismen till trots, bergfast står på Israels sida.

Jag skriver ”judarna” inom citationstecken, eftersom användningen av det ordet i sig förutsätter att människor med judisk bakgrund på något (ondskefullt) sätt hänger ihop mer eller mindre biologiskt, vilket skulle kräva osmos på distans och tankeläsning. Uppenbarligen omöjligt, och alltså bevisligen fel.

Den gamla judiska staten gick under efter romersk förstöring år 70 e Kr, varpå en del av invånarna bodde kvar men väldigt många spreds till andra länder. Några flyttade ut i öknen och levde som beduiner, andra fortsatte till Nordafrika eller ner mot Etiopien – det finns även svarta sydafrikaner som hävdar att de är judar – och andra så småningom till Europa och Ryssland. I Östeuropa och Ryssland hamnade de ofta i små bondbyar som med tiden plågades svårt av överfall och mord, de s k pogromerna. Vissa utvandrade till Tyskland eller USA, ett fåtal började se en förnyad israelisk stat som enda lösningen, och den tanken fick luft under vingarna när nära sex miljoner av dem som stannade i Europa och Ryssland mördades av nazisterna i ett av de värsta brott mot mänskligheten som någonsin begåtts.

Motgiftet mot konspirationsteorier är att de bemöts på ett vettigt sätt med sunt förnuft, rimlighetsresonemang, och framför allt kunskap. Fördomar trivs i privat missnöje, grupplojalitet, underlägsenhetskänslor och – framför allt – brist på kunskap. Så det är med dessa faktorer vi måste jobba.

Annonser

2 reaktioner till “Nej, det finns ingen världsomfattande "judisk konspiration".”

 1. Lite vid sidan av ….

  Var det inte vi som skulle bli så himla bra på att ifrågasätta. Det var ju ett mantra i skolorna för några decennier sedan.

  Nu sväljer folk det mesta verkar det som. Bara det står på Facebook och andra sociala medier.

  Gilla

  1. Det borde vara grundkunskaper man får i skolan – om nu lärarna själva lär sig det?

   Annars är ju det tråkiga att folk är mindre allmänt informerade idag. Sociala medier, inkl podcastar, är alltför ofta som små trevliga träffar där man pratar om ditt och datt utan att veta någoot.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s