Diverse

Ofta vaknar jag med dånande ögon/huvudvärk till en kall lägenhet. Då gäller det att ligga kvar en stund och påminna sig om varför livet är värt att leva trots detta och annat, och när man gjort det dra ett djupt andetag, slappna av, tassa upp och vädra in mer kall men syrerik luft, kolla fastighetsägartermometern som envist visar +22 grader uansett, vidta åtgärder för att värma sig och boningen och kolla nyheterna.

Då visar det sig att det lilla fula elementet plötsligt inte vill värma sovrummet. Det vägrar grinigt att känna kontakt med kontakten. Man tänker sig jobbigt tillbakalämnande och var är kvittot och bär ut det till hallen, där det plötsligt fungerar. Varför? Ja, varför ska man förstå allting?

Man fnattar runt och fyller PET-flaskor med hett vatten – den med den gamla Pommac-etiketten har sin hedersplacering vid posh-skrivbordet – och börjar knåpa ihop till morgonscones. Medan man gör det grubblar man intensivt på mysteriet med Denisova-människan, som är utdöd men var samtida och släkt med neandertalarna och lämnade DNA-spår framför allt hos papuaner och en del andra, och undrar om man själv har lite Denisova i sig ifall sagan om ens antika lilla tunna asiatiska rot är sann, och var testar man sina gener? (detta för att man just nu läser Svante Pääbos bok om hur han och hans forskargäng envetet forskat kring neandertalare och sedan kommit in på Denisova) – och så vaknar man till och upptäcker att man hällt mjölk på mjölblandningen, men glömt att finfördela smör i den först. Utan smör noll scones.

Chock. Har aldrig hänt förr. Vad göra? Jo, skarpsinnig som man är smälter man smöret i en kastrull och häller i. Det funkar. Det blir scones. Och medan de är i ugnen börjar jag sortera foton.

Annars skäms jag för ögonblicket över mitt kära Norge, där ledande politiker inte bara vill förbjuda tiggeri, utan också hotar med att alla som hjälper tiggare med mat, kläder och annat kan få fängelsestraff, eftersom man då ”underlättar och uppmuntrar tiggeri”. Fullständigt vansinnigt, det angår väl ingen vem man hjälper? Hela idén ger mycket obehagliga associationer till diktaturstater där det är straffbelagt uppmuntra homosexualitet, eller att smäda staten eller religionen. Detta lagförslag kan bara inte gå genom.

Fortsättning följer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s