Helg

Samtidigt som de första tragiska skotten föll i Köpenhamn, var jag på Kulturhuset på ett möte för hotade författare, journalister och konstnärer, anordnat av Författarförbundet, PEN och Konstnärernas riksorganisation (vill jag minas att den heter, KRO). Det var fullt men ingalunda överfullt, lyckligtvis lugnt och inga poliser i sikte.

Björn Wiman, DN, talade om hur man har varit tvungen att inrätta säkerhetsanordningar på tidningen, Arnstad talade om hur polisen inte ingriper när han anmäler mordhot han fått per mail (det är tydligen fullt tillåtet enligt lag att hota folk till liv och lem), ofta med avsändarens riktiga namn och hur det plötsligt blivit en normal situation att folk i olika konstnärliga och journalistiska yrken undrar hur de ska bokföra utgifterna för sina skottsäkra västar i särskilt hotfulla tider. Alice Bah Kuhnke var också där och höll ett utomordentligt tal om de åtgärder och nya instruktioner till polisen som behövs. Hon är skarp som en räka, och praktiskt nog (i detta sammanhang) både demokrati- och kulturminister.

Jag går som bekant sällan ut, men lördagskvällen var jag på KB med K’s konstnärsgäng och det blev en kväll som Henrik Mathiesen (bortgången vän och utgivare av konst, han kände de flesta i branschen) hade gillat. Det var skvaller och diskussioner, vin och öl, jag blev angenämt flörtad med av stilig karl och det uppstod meningsutbyten där folk mer eller mindre skrek åt varandra. Henriks uppfattning om ett lyckat festligt tillfälle, med andra ord.

Vid aftonens slut kramades dock kombattanterna och jag åkte hem till en farstu där hissen inte fungerade. Inte bra. Jourkillarna hade varit där och tittat, men beslöt sig för att vänta till måndagen, trots att både rullstolsburna och folk med tredskande hjärta bor där. ”Reparation pågår”, stod det helt lögnaktigt på ett anslag. Och idag kom de och sparkade på hissmaskinen eller vad de nu gjorde, det tog någon minut och sedan kunde vi åka hiss igen. Men lyset är fortfarande helsnurrigt.

Nu ska jag gå och se vad som finns att hyra av nyare svensk film.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s