Några artiklar om antisemitism, m m.

http://www.svd.se/kultur/kulturdebatt/gammalt-gift-i-livsfarlig-ny-kombination_4340595.svd Om antisemitism bland bl a rappare och http://www.svd.se/kultur/understrecket/antisemitismen-vagrar-slappa-sitt-grepp_4339419.svd en rad artiklar samlade. (Bloggen vägrar finlänk idag.)

Jag är djupt oroad av den hafs-och-slafs-antisemitism som sedan länge följt i spåren av vänsterns Israelkritik, och som blandas med gammal inhemsk nazistisk dynga och nyimporterad islamistisk antisemitism – alla präglad av djup okunnighet, myter och ovilja att tänka.

Den ligger också som ett osynligt och halvt omedvetet mönster under en hel del kultur, t ex film. När såg du senast en judisk rollkaraktär i en vanlig film som inte handlade om förintelsen, en speciell person eller religion? Jag kan inte minnas någon utom en polis i de svenska Milleniumfilmerna, och han fanns där bara för att Stieg hade en judisk vän som tog honom till synagogan.

Läste just Åsa Linderborgs artikel om Vilks i AB – http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/linderborg/article20329013.ab – och hennes agenda mystifierar mig (som så ofta). Hon säger sig försvara Vilks’ yttrandefrihet i alla lägen, men det klingar ganska tomt, eftersom hon på flera ställen i artikeln ändå säger att hans rondellhundar kostat människoliv, och att han måste förklara sig. Hon retar sig på att han (enligt hennes uppfattning) ”myst” och trivts med sin utsatta position, men nu har han (minsann) börjat se lite rädd ut.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

2 reaktioner till “Några artiklar om antisemitism, m m.”

  1. På bussen nån gång såg jag ”50 first dates”. Jag tror det var där de gifte sig judiskt och det var liksom bara så, det var det enda judiska i berättelsen.
    Då insåg jag hur starkt kyrkvigsel satt i mitt normcentrum. Men äsch, ryck på axlarna åt min ”dumhet” och titta vidare.

    Ett annat bidrag till att knuffa runt normcentrum var nu på alpina VM: när såg du dessförinnan en mörk kille i rastaflätor och en med några ü i sitt namn vara vintersportreportrar?

    Klart de ska vara där, men inte förrän de var där insåg jag att de hade fattats.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s