Då och nu

Det blir roligare och roligare att se unga människor försöka beskriva tidigare eror som de tror att de var. Någon påstod t ex att det inte fanns dagis på sextiotalet – jo, då, det fanns, det fanns t o m på fyrtiotalet, och s k barnstugor långt innan dess – och på sjuttiotalet var det minsann bara att gå ut på åkern och föda barn (OK, en överdrift i en ståupp, men i alla fall).

Det är nästan omöjligt att se en film om någon av dessa eror gjord av en åttiotalist utan att kvida över alla felaktigheter och bli salig över en och annan alldeles rätt detalj. Gentlemän vågar jag helt enkelt inte se. Tidsandorna har avlöst varandra, och det är en hopplös uppgift för en trettioåring att förstå hur det kändes på femtiotalet. Bara sättet att tala, röra sig och vara hövlig resp ohövlig – allt är annorlunda.

Såg ni prins Carl Philip hos Hellenius? Jag har nämnt det, men minns ni hur den unge mannen (CaPh) sa att han mött en underbar flicka och var lyckligast i hela världen? Jag tyckte man kunde se en kort glimt av skräck i nutidsmannen Hellenius ögon när han hörde detta – kan verkligen en kille prata på det viset? Verkade han undra. Får man det? Borde inte prinsen i stället ha sagt att ”läget är rätt optimalt”, eller något i den stilen? Det är inte modernt att kunna prata, särskilt inte i sammanhängande meningar. Helst ska man se lite fåraktig ut och avsluta med ett skyggt leende och ”så att…” Annars kan folk ju tro att man tror att man är något.

Det jag saknar i underhållningsvärlden, möjligen undantagen en del musik, är briljans, lusten att vara fruktansvärt bra. Helst ska man prata i podcast och låta som på en halvbra fest, där folk säger något halvroligt då och då. Var är de där som tar andan ur en? På sextio- och sjuttiotalen dök de upp, den ena efter den andra, och nu är det sorgligt tomt.

För övrigt återkommer livsandarna och -lusten i takt med lite bättre hälsa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s