Flytta städer undan havet? /PS

Såg ett program om stigande havsnivåer i morse, och undrar om något land ännu har börjat flytta på folk för att undvika kommande översvämningar? Så som klimatet funkar öht, kommer havsnivån att stiga och sjunka under olika perioder även utan våra utsläpp – men nu har vi ju alltså även dem att tänka på.

Om inte medierna har missat att rapportera om saken, verkar inte mycket vara på gång. En spanjor klagade att om vattnet stiger försvinner stränderna och därmed turisterna och 11% av landets inkomster, och man kan inte bara flytta stränderna uppåt, ”för där går det ju vägar”. Men flytta vägarna då, muttrar man surt i sin stol. Värre saker kommer att hända än att man måste flytta dem.

Programmet ägnade sig först åt att fundera på hur man kan stänga av Medelhavet med en vall mellan Gibraltar och Marocko, dyrt som sjutton men räddar Medelhavsländernas stränder – ett tag. Fast HUR ska det då gå med Medelhavet, som avdunstar med 60 cm om året, blir det inte saltöken (igen, det har det varit förr där) då? Släpp in vatten genom vallen förstås, mumlar man, och ser man på, programmet kommer faktiskt fram till att det måste man göra. Sedan funderade man på Manhattan, som ligger pyrt till, och en pigg kille föreslog hus som flyter på vattnet, vilket ju är smart och gulligt men knappast görligt med skyskrapor.

Värst är det i Asien, över hela linjen. Miljoner bor vid havsnivån. Vad görs där? Ingenting? Jobbar smarta grupper på lösningar, var hitta ny mark att flytta folk till, och hur finansiera?

Själv bor jag på ett berg i Stockholm och skulle klara det ett tag, om jag nu levde 2100, vilket jag ju inte gör. Men alla andra? Varför har tekniker och politiker så lite fantasi?

PS/ Putin höll sig ju borta i tio dagar och det kan ha varit av vilka orsaker som helst, men jag tyckte det såg ut som om han har någon åkomma och går på kortison. Vilket ju kan vara alldeles åt skogen jättefel, för vad vet jag framför en TV-skärm i ett annat land?

Annonser

4 reaktioner till “Flytta städer undan havet? /PS”

 1. Lite plufsig var han nog, ja. Och jag tror att vissa öriken har börjat evakuera folk redan. Men de är ju så små och få och ligger där de ligger, så västvärlden ägnar det ett förstrött intresse om ens något.

  Gilla

  1. Visst var det något nytt rundlagt över hans ansikte?

   Gläder mig om öriken börjar evakuera – fast vart? – men sedan har vi Bangladesh och andra stora deltan. Och idiotplacerade kärnkraftverk inte bara i Japan utan också i USA. (De byggdes minsann med säkerhetsavstånd till havet. Sex meter högre. Sex!)

   Gilla

 2. I mina trakter stiger ju landet med ca 1cm per år. Vet inte vad det blir för slutresultat med stigande havsnivåer.

  Men jag tilltalas av det du skriver om flytande skyskrapor, och den bild som dyker upp i mitt huvud. Tänk dig ett Manhattan i storm! Skraporna svajar. 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s