Medier som feltolkar pga bristande språkkunskaper och research. /Uppdaterat

Efter debaclet med Saudiarabiens och Arabförbundets behandling av Margot Wallström, hävdade svenska medier (som dessutom förstås helst dramatiserar allting för att folk ska tycka det är spännande) att nu var vi på kollisionskurs med hela arabvärlden, Wallström hade gjort bort sig där och borde skämmas, hon är amatörmässig och känslomässig och bara förstör. Annat var det med smidiga Bildt! (Det fanns starka motröster, men detta var den gängse bilden.)

Sedan började det sippra ut att det där inte var en helt korrekt bild. En sak medier ska göra är att ta reda på saker, göra research, inte bara gissa och anta och skriva av varandras artiklar, men det tycks ha varit vad som hände nu. En annan orsak är att medierna har mera ont om pengar och kanske inte heller alltid inser värdet av att ha språkkunniga journalister, vilket CNN lade an på för länge sedan. Därav de gravt bristande kunskaperna om den starka antisemitismen i arabvärlden och om vad som egentligen stundom sägs i Stockholmsmoskén (avslöjat av en arabiskspråkig journalist för ett tiotal år sedan), och därav svårigheterna att ta reda på hur arabvärlden egentligen ser på Wallström

Här kan man läsa mera om vad som verkligen hände. Och om Bildt.

UPPDATERAT.
Jaha, och där hände det tydligen att arabländer nu bestämt sig för att skruva upp tonläget och ”fördöma” Margot Wallström och Sverige för att ha ”smädat islam”, vilket man måste blunda med båda ögonen för att anse (och dessutom har många andra sagt detsamma som MW, eller tuffare saker, utan att dra på sig all denna tröttsamma skrikighet). De i dessa länder som är informerade vet att propagandan är fel, men det har hänt förr att folk med statlig TV och radio som enda informationskälla tror på vad de hör och i värsta fall grips av vad som anses vara helig vrede. Ju ilsknare och mer oresonabel man är, desto mer rätt har man. Flaggbränning härnäst, eller slipper vi det?

Det är svårt att känna respekt för den här sortens uppvigling och desinformation. Sverige och MW ska ta det lugnt, och fortsätta att sluta upp bakom försvaret för mänskliga rättigheter. Saudiarabien och alla deras allierade vet mycket väl vad vi menar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s