Fint och fult

Kom nyss upp från tunnelbanan vid Odenplan, där den nya rulltrappan och utgången nu är klara. (Det var invigning av den delen för en vecka sedan, men den måste ha slutat snopet, eftersom planket stod kvar efteråt.)

Bortsett från att träden är borta och kiosken inte kommer tillbaka, är det riktigt fint. Jag står ut med att det gamla taket över nergången är borta. Men det syns, återigen, att barnens århundrade är över – den yttervägg som byggts i smala sitt-terrasser mot söder för att folk ska sitta och gona sig precis som på arkitektritningarna, ä farligt brant och som gjord för att små barn ska trilla ner och slå sig. Det är ett koncept, inte ett trivsamt ställe att sitta och prata och äta glass.

Dessutom saknar planen dränering. Så fort det regnar, som nu, blir det pölar på stenläggningen. Det går att bygga annorlunda.

Så är det nya Nobelhuset på Blasieholmen, ett dumt projekt. En beslutsfattare talade entusiastiskt om att saker ska hända i arkitekturen i stan, nya byggnader ska bryta av på ett spännande sätt, men det funkar inte här. Det blir bara ännu en låda som inte passar in i omgivningen vare sig stilsmässigt eller i proportioner (lådan är alldeles för stor), och den bryter ingalunda av på ett spännande sätt så att det blir ett beat against the beat, den ser bara klumpig och felplacerad ut.

Blir det lika festligt med Nobelprisutdelning i lådan som i konserthuset, om den nu ska flyttas dit? Hm, jag är inte säker på det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s