Hej igen –

och jag vet inte riktigt var jag ska börja. Knausgårdsspektaklet har fortsatt, och jag har nu invalt honom i Det salvelsefulla gänget, där Ranelid är överstepräst (om gäng har präster)och Marcus Birro är stark medlem. De salvelsefulla tar sig själva på stort allvar, och man får en känsla av att de rycks med av sina egna ord och gärna gråter en skvätt över hur härligt sorgliga de (orden) är.

Själv har jag ju inte något emot att man öppnar dörrarna till det undermedvetna där allt möjligt onämnbart kan dväljas, tvärtom, men sedan gäller det vad man gör av det när man ska – till exempel – leva och skriva. Jag har skrivit om både nazism och pedofili och låtit skurkar och störda kommit till tals, men sedan satt det i sammanhang, visat den större bilden och använt vänstra hjärnhalvan ett tag, vilket gör att ingen recensent någonsin fått för sig att jag är hemlig pedofil eller nazist. Det är den där sista vätskekollen som Stig Larsson och Knausgård missar, och som utsätter dem för misstankar som åtminstone Knausgård gnäller över. (Vad gäller Stig Larsson minns jag med glädje TV-programmet där han satt mellan två mycket lugna, men också bestämda unga kvinnor, som sa till honom: ”Stig Larsson – vi behöver inte dig.” Detta apropå han tämligen slemmiga skildringar av lustar till småflickor.)

Om man skriver ”Det finns något vackert i nazism!” och inget mer, är man inte en modig sanningssägare som minsann attackeras av moralpaniska cykloper, man är, ärligt talat, en idiot. Man måste fråga sig själv vilka som tycker nazism är vackert, och framför allt varför, och vad de undantränger för att tycka det, och vilka som på synnerligen goda grunder inte gör det. En författare kan leva sig in i allt möjligt, eller känna allt möjligt, men måste ha något hum med vad tusan han eller hon sysslar med. En dos kallt vatten och analys skadar inte. Lite självironi skadar inte heller.

Hinner inte mer för ögonblicket, beklagar att det blir lite rumphugget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s