Nätverkssnillet.

Nej, det handlar inte om nätet och inte om mig, utan om Magnus Härenstam vars självbiografi (”Morsning, good-bye”) jag just läst. Spökskriven av Petter Karlsson.

Det alltomfattande intrycket är att MH är en jävel på att få saker gjorda, och på manligt nätverkande. Han började tidigt med diverse styrelseuppdrag, spex och dylikt i studentkåren (han läste på universitetet i nio år utan examen, för att han hade så kul). Som festprisse och -fixare fick han ännu fler kontakter, vilket gav honom tillfälle att utveckla sin begåvning när han slutligen hittade rätt arena. Var han än rörde sig – som reseledare, t ex – fick han nya jobb och uppgifter, träffade mer folk, fler roliga och inflytelserika män, och så rullade det på. Allt verkar ha gått så lätt – man kunde, säger han, komma till SVT med ett manus på en halv A4-sida och få göra sex halvtimmesprogram. Men den egentliga nyckeln låg förstås i alla dessa festliga och roliga kontakter. Och tid till det hade han, eftersom det var en självklarhet att fru skötte den s k ”markservicen”, ett ord som inte ens nämns förrän i slutet av boken. Magnus var fri att jobba häcken av sig, ha föreställning och sedan ta med tio personer på nattlig båtfärd på Stockholms vatten.

Han berättar alltid i lättsam ton, vilket låter honom skildra även svåra saker på ett enkelt vis (”min otrohet började med en mumsmums”) och de enda han är verkligen arg på är sina föräldrar, som han tycker var för tråkiga och inte höll med honom om att det var oskyldiga pojkstreck att röka, ljuga och snatta. Det gör honom verkligen förtrytsam. Han säger också att han aldrig fick kramar, vilket eventuellt systern inte riktigt håller med om. Så det där är svårt att få grepp om.

Men boken är intressant att läsa.

Annonser

2 reaktioner till “Nätverkssnillet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s