Frihet och stereotyper

Terese Cristiansson är en av världens skickligaste, kallaste och modigaste utrikeskorrar, specialiserat på krig och konflikter, berest i alla de värsta områdena.. Jag lyssnade på henne igår kväll efter tio – man får en extra chans – och det var imponerande. Att klara det jobbet med allt vad det innebär av faror, kamp mot olika sorters hinder och hjärtesorger av det ohyggliga elände man möter, och ändå behålla en psykisk balans och tron på det man gör, är enastående.

Jag tror alla kritiker som bevakar sommarprogrammen är eniga om det. Staffan Heimersson också, men han kan inte låta bli att flika in att ”krig är ett helvete för män också”. Hon har nämligen bara pratat om kvinnor och barn i krig. Naturligtvis är krig fasansfullt för alla inblandade, men vi har spaltmil av böcker och journalism sedan decennier – och när det gäller olika minnesmärken årtusenden – som ENBART handlar om män och krig. Kan vi inte någon enda gång få prata enbart om vad som händer män kvinnor och barn i denna tydligen evigt förekommande, och manligt aggressiva, situation?

Nyligen skrev Bilan Osman en krönika där hon berättar hur hon ”hatar den västerländksa blicken”, som enligt henne missförstått facebookinitiativet ”My stealthy Freedom”, som driver tesen att det måste vara kvinnans fria val om hon ska bära hijab (huvudduk) eller inte, hon ska inte tvingas, som i t ex Iran och Saudi-Arabien. Osman tror att många tror att det handlar om att avskaffa hijaben, och citerar någon som inte tycker om den.

Hon är verkligen ute i ogjort väder. För det första står det klart och tydligt på sajten (där iranska kvinnor publicerar bilder av sig själva utan sjal, med vinden blåsande genom håret) vad syftet är, för det andra är det knappast en speciell, snorkig västerländsk åsikt att inte gilla hijab. Precis som det finns väldigt många muslimska kvinnor i de ortodoxa länderna och utanför som i åratal förtvivlat försökt avskaffa hijaben, och känt sig svikna av kulturrelativistiska feminister som är rädda för att bli kallade islamofober, finns det västerlänningar som inte bryr sig eller tycker att plagget bara är ett tygstycke. Har man hört en minister från Nordafrika sitta i Sverige på ett möte och säga ”vi har islamska extremister som kastar syra i ansiktet på kvinnor utan slöja – hjälp oss!” så tror man inte att det ”bara är ett tygstycke”. Man kan också komma ihåg att manligt krav på slöja på muslimska kvinnor har ökat under de sista årtiondena. På femtiotalet var många i t ex Egypten utan slöja, och i Turkiet blev den förbjuden under en period.

Självklart ska det vara ett val, det anser även jag, som hör till dem som inte tycker om hijaben. Det är inte min sak att tala om för folk vad de ska bära. Men någon symbol för frihet vete fasen om jag tycker den är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s