Tragedier och vägar

Fler tragedier i Medelhavet. Åsa Romson börjar få mer och mer rätt i sitt kritiserade uttalande att Medelhavet börjar bli Auschwitz, om man ser till resultatet – samvetslösa smugglare tar folks pengar, våldtar kvinnor och flickor, stuvar in dem i farliga båtar eller lastbilar och, i praktiken och säkert ibland helt medvetet och planerat, dödar många av dem – hur långt det ska eskalera vet vi inte än. Jag är glad att det finns båtar där som går in för att rädda så många som möjligt, men situationen är ohållbar.

Här i Sverige har det blivit ett visst ståhej eftersom man vill ordna en kurs i sex och preventivmedel för romska kvinnor som tigger. Är inte det lyx och onödigheter, när de inte ens har tak över huvudet? Men jag tror det är ett helt riktigt grepp. Folk på fältet har sett att kvinnorna är utsatta, oinformerade och oskyddade, och all möjlighet att ta makt över sitt eget liv, för kvinnor, börjar med makten över den egna kroppen. Kvinnors rätt och inflytande är en av världens största och viktigaste frågor. Inte bara för kvinnorna själva, utan för vad som händer med planetens hela befolkning – för vad som beslutas i olika församlingar från byråd till regeringar, företag och FN, för vad som anses etiskt försvarbart, för demokrati och omsorg om människor på alla plan. De kantrade system vi har måste baxas på rätt köl om vi ska ha en chans, och då räcker det inte med bara en token woman här och där i det systemet.

Vad Sverige beträffar börjar vi (jag vet att jag skrivit det förr) bli ett håglöst B-land där folk inte längre orkar tro att man kan göra något vad gäller skola, åldringsvård, den spridda ensamheten, infrastrukturen, eller ens har energi nog att fatta ett vettigt beslut om Slussen i Stockholm.

Jag funderar på att gå in i politiken. Också.

Annonser

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s