Slöjan, debatten och ryggmärgsreflexer. /Uppdatering.

Liten uppdatering: Se också den här artikeln om hur extremister kontrollerar folk i invandrartäta förorter. Och här försöker en imam blanda bort korten.

Uppdatering 2: Jennifer Wegerup på AB har också reagerat.

Jag blir lätt förtvivlad av artiklar i den här stilen, som blandar ihop hatbrott mot slöjbeklädda kvinnor med motstånd mot slöjan som ett uttryck för förtryck mot kvinnor.

Ingen utom folk som lutar åt fascism har en tanke på att frånkänna hijabklädda kvinnor deras demokratiska fri- och rättigheter, däremot finns en stark kritik mot vad den symboliserar. Det är troligen i världen ett mycket litet fåtal hijab-bärande kvinnor som både bär den helt frivilligt, utan någon press alls från det muslimska samhället omkring sig, och anser att den är en ”feministisk symbol”. Och de kvinnorna finns också troligast i väst, där friheten är större.

Man behöver knappast ha en scarf på huvudet för att protestera mot samhällets andra kvinnoförtryckande yttring, skönhets- och avkläddhetshetsen, som för övrigt i mina ögon är fullt jämförbar med att svepa in kvinnor i huvudduk och heltäckande kläder.

Artikeln är ett bra exempel på den typen av ryggmärgreflex-antirasism som inte tänkts genom och som nu poppar upp lite här och var. Lite mer verklighetsnära är förmodligen denna artikel som protesterar mot reklamen för hijab i svenska butiker. För dem som hotas eller läxas upp av familj och av män på gatan i sin omgivning, eller av lagar och sedlighetspoliser i ett muslimska hemland, (artikelförfattaren själv drabbades av att få syra hälld i ansiktet) är det inte frågan om ”en liten tygbit”, och har aldrig varit det.

Här ännu en tänkvärd artikel av Sakine Madon – ”Försvara rätten att vägra slöja, feminister.”.

Publicerat av

annikabryn

Annika Bryn Kriminalförfattare i Stockholm. Även litteratur-, film- och teatervetare och frilansjournalist. Tre böcker: Den sjätte natten, Brottsplats Rosenbad och Morden i Buttle. Den här bloggen handlar om vardagsliv i skrivarlyan, böcker, film – och så blir det en del humor och en del vassa samhällskommentarer om demokrati och miljö (från orubbligt demokratiska och humanistiska utgångspunkter). Kontakt: annikabryn@hotmail.com

5 reaktioner till “Slöjan, debatten och ryggmärgsreflexer. /Uppdatering.”

 1. Jag uppfattade det som att Åhléns använde sig av modeller som till vardags använder hijab, inte att de själva sålde hijab. Å andra sidan har man ju sålt stora och mindre sjalar i alla tider, så en modemedveten muslimsk kvinna lär väl kunna använda sig av dem också om hon vill. Det finns väl inget som säger att man måste använda slöjor/sjalar köpta i speciella butiker?

  Är det på det sättet är det ju lite mer komplicerat kanske. Då kan man uppfatta det som att Åhléns verkligen vill öppna för ”nya” kundgrupper: Se här, vi har snygga sjalar, och du kan ha dem på huvvet precis som en hijab!

  Jag tror faktiskt att jag lämnar det till betraktarens öga.

  Gilla

  1. Nu har jag just varit på Åhléns, och ingen speciell hijabshop finns – och som du säger, vilken stor scarf som helst kan ju användas precis som man vill.

   Jag har inte kollat, men det finns troligen butiker som säljer kläder inriktade på ortodox (eller alldeles vanlig) islam. Ibland är slöjan dubbel, en inre vit del och en yttre mer färgglad. Somaliska kvinnor har ju en egen dräkt, lång vid kjol och en överdel som en huv-försedd rundskuren cape, i enhetliga färger.

   Jag träffade förresten en somalisk kvinna klädd så i en kappaffär nyss, hon slog sig i slang med mig och vi pratade om hur skönt det är med lätta kappor som inte tynger över axlarna.

   Jag förstår om butikerna dels vill ha större marknader, dels öht inkludera alla i kundkretsen. Och jag förstår ambivalensen. Jag vill inkludera alla helt och hållet, men slöjan är ett problem eftersom den så ofta är påtvingad och faktiskt är ett sexistiskt plagg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s